Пред Euronews Николай Денков заяви, че страната му е изпълнила

...
Пред Euronews Николай Денков заяви, че страната му е изпълнила
Коментари Харесай

Денков пред Euronews: България е държана за заложник, когато става въпрос за разширяването на Шенген

Пред Euronews Николай Денков съобщи, че страната му е изпълнила всички критерии на Евросъюза за присъединение към зоната без граници за пътешестване, само че към момента е блокирана за влизане в Шенгенското пространство от някои държави-членки като Австрия.

 

„ Когато се срещнах с канцлера Нехамер в Австрия, той беше доста явен, че самият той няма проблеми с България и Румъния като такива през днешния ден “, сподели министър-председателят.

 

„ Неговият проблем е по какъв начин действа Шенгенското пространство като цяло. Така че за мен това е по-скоро полемика сред Австрия и Европейския съюз в сравнение с сред България и Австрия. Разбира се, ние сме жертвите на тази обстановка. Ние, както споделих през днешния ден, се усещаме малко като заложници в тази обстановка. Надявам се, че през декември ще има позитивно развиване “.

 

Денков отхвърли и рецензиите от Унгария и Сърбия откакто България разгласи, че възнамерява да вкара такса за преноса на съветски газ през своя територия.

 

И двамата вносители на природен газ от Москва – Будапеща и Белград, се притесняват, че мярката ще докара до по-високи цени на горивата.

Но министър-председателят сподели, че законът не е ориентиран към тях.

 

„ Начинът, по който се ползва тази такса, не слага никакви условия за осъществяване на заплащания от получаващите страни като Унгария или други страни. Тя е избрана по подобен метод, че следва да се заплаща от „ Газпром “, а аз имах диалози с унгарския министър-председател Орбан и със сръбския министър-председател и им споделих, че това не е против техните жители. Не желаеме да им предизвикваме вреди по никакъв метод. Това, което желаеме е да отнемем част от облагата на съветската военна машина, тъй като тя се зарежда безусловно от „ Газпром “ в прочут смисъл “.

 

Преди това България блокира договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония заради опасения, по отношение на правата на националните малцинства. Миналата година обаче бе реализирано съглашение по въпроса и София няма повече претенции към Северна Македония.

„ Не, нямаме повече претенции. Има доста ясно решение от предходната 2022 година “, съобщи Денков.

 

„ Всъщност въпросът е сред Северна Македония и Европейския съюз. Така, че това е въпрос на договаряния с тях, не с България през днешния ден. Това, което чакаме е съглашението да бъде изпълнено от страна на Северна Македония, както се чака “.

 

Той добави, че влизането на Западните Балкани в Европейски Съюз е в политически и стопански интерес на България, само че предизвести, че откакто се причислят, новите страни би трябвало да бъдат правилни членове на Евросъюза.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР