Пред bTV внучката на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, посочи

...
Пред bTV внучката на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, посочи
Коментари Харесай

Скопие открива македонски културен клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград

Пред bTV внучката на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, уточни клубът се открива от частна организация, а събитието е провокация. Освен това никой не се е свързал с потомците на Вапцаров.

 

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и представители на президента Стево Пендаровски ще участват на откриването. Премиерът Димитър Ковачевски сподели в четвъртък, че няма да участва на откриването на клуб " Никола Вапцаров ", само че повтори, че би трябвало да се предизвикват и поддържат клубове, които имат за цел да сближават страни и нации.

 

“Казах и преди, че като страна ще открием Македонски културен център в Благоевград, какъвто имаме в София. Министерството на културата към този момент е подготвило нужните документи, належащо е да се сезира българското държавно управление. Писмото за откриването на държавния културен център ще бъде изпратено преди Нова година и въз основата на процедурите ще открием Македонски културен център в Благоевград, където ще участва и македонското държавно управление, сподели Ковачевски, представен от Македонската осведомителна организация. 

 

Вчера в изказване пред медиите Ковачевски повтори позицията си и добави, че е работа на българските институции да преценяват по какъв начин е регистриран македонският клуб в Благоевград.

 

Министърът на външните работи Буяр Османи удостовери в петък на брифинг за пресата в Скопие, че няма да отиде на откриването на клуба, тъй като счита, че нито този клуб, нито българските, които се отварят тук, са от изгода за македонската общественост в България или българската общественост в страната.

 

Османи счита, че откриването на клубовете в Охрид и Битоля, както и откриването на клуба в Благоевград, не е функционалност на добросъседските връзки сред двете страни. 

В момента в центъра на Благоевград ситуацията е спокойна. Има митинг на представители на Вътрешна македонска революционна организация. Според Ангел Джамбазки се готвят провокации.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР