Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за

...
Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за
Коментари Харесай

Ресторантьор от Варна: Браншът трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите


Пред БНР Каракашев съобщи, че един от най-големите разноски за ресторантьорите е Данък добавена стойност и свалянето на този налог е най-бързата антикризисна мярка. Той разяснява за какво е значимо намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорството:

" В ресторантьорския отрасъл има насъбрани доста проблеми, които постепенно набираха скорост и в една сериозна обстановка се появиха със своята заостреност. Въпросът за Данък добавена стойност стартира да се разяснява още по време на въвеждането на Наредба 18 ".

Каракашев уточни, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нарастнали с огромен %. Въведени са били и нови такси и наложителни абонаменти.  " В същото време, цената на продукта, който се оферираше, не можеше да нараства със същия % и с това се минимизира облагата. Така че това е един развой, който не е почнал от през днешния ден, той просто се изостри в последните дни и седмици ". 

Ресторантьорът съобщи, че браншът в България доста мъчно може да си разреши понижаване на цените за клиентите:  " Това ще генерира спомагателна загуба, която ти би трябвало да покриеш от личния си джоб ".Според него е доста значимо какъв брой дълго ще продължи тази обстановка и какъв брой от ресторантьорите ще устоят да работят на загуба:  " За да се понижат цените, заведенията за хранене би трябвало да стартират да генерират облага. От друга страна разнообразието от заведения е доста огромно и в случай че има опция, пазарът ще контролира цените. Но сега цените са ориентирани най-вече за понижаване на загубите на ресторантьорите ".

Желязко Каракашев разяснява, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на Данък добавена стойност не би трябвало да е с " обикновено изваждане на 11% ", защото неработещите заведения за хранене няма да заплащат никакви налози. Според него би трябвало деликатно да се калкулира какъв брой от заведенията за хранене ще останат да работят и какъв брой заети в сектора ще останат безработни: 

" Ефектът не е единствено в едни цифри. Икономиката е нещо, което има доста връзки, които в случай че се нарушат, въздейства на всичко ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР