Пред българския парламент ще бъде представен пълният вариант на доклада

...
Пред българския парламент ще бъде представен пълният вариант на доклада
Коментари Харесай

Петкова: На парламента ще бъде предоставен пълният доклад на БАН за Белене

Пред българския парламент ще бъде показан цялостният вид на отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " . Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Българска национална телевизия по тематиката с отчета на Българската академия на науките (БАН) по отношение на вероятните разновидности за рестарт на плана. Припомняме, че сега обществено е пуснато единствено обобщение от 9 страници , а цялостният отчет е 1000 страници.

​По думите на Петкова, с цел да се стигне до предложение за градеж на централата, би трябвало да се чуят всички причини " За " и " Против ".

Аз считам, че от отчета стават ясни няколко съществени неща. Трябва да си отговорим има ли нужда от нова мощ? След 2030 година ще има подобен недостиг на мощ съгласно отчета на Българска академия на науките, разясни Петкова.

Вторият значим отговор беше дали стадият, на който се намира този план с вложени средства и платено съоръжение, може да бъде стартиран. Отговорът на Българска академия на науките е, че има такива разновидности . Червената линия, която Българска академия на науките сложи, е постижима. Тя е въпрос на договаряния с евентуални вложители, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Държавата няма да взе участие с вложението на спомагателен запас - ние притежаваме площадката, нужните лицензии за нея, имаме нотификация и съоръжение. Ние сме платили до този миг 3 милиарда лева и страната, съгласно отчета да БАН​, няма вид да взе участие с спомагателни средства, безапелационна бе Петкова.

Това, което Българска академия на науките споделя, е, че най-лошият сюжет е, в случай че нищо не се прави по това съоръжение и по тази площадка . Ако ние не вършим нищо, това значи, че всичко, което сме вложили в този запас, е на загуба, разви тезите на отчета Теменужка Петкова. Такива решения би трябвало обаче да се взимат само и единствено с консенсус, категорично акцентира тя.

Пред българския парламент ще бъде показан цялостният вид на отчета за АЕЦ " Белене ".

Стана ясно, че специалисти от 7 института на Българска академия на науките са взели присъединяване в създаването на този отчет.

Освен това до края на годината ще бъде доставен вторият реактор за " Белене " и още седем парогенератора .

Това съоръжение е създадено и инспектирано. Този план е в доста напреднала фаза. Това, което Българска академия на науките споделя, е, че в случай че от 2019 година стартира да се работи по плана, през 2029 година той ще стартира да подава ток към енергийната система на страната .

Това, от което имаме потребност, е да вземем едно бързо, само че премислено решение за АЕЦ " Белене ", уточни Петкова. Тя разясни, че най-голямата китайска нуклеарна компания има доста сериозен интерес към плана " Белене " .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР