Пречупени петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София,

...
Пречупени петолъчки ще бъдат поставени на девет места в София,
Коментари Харесай

Пречупени петолъчки ще напомнят, че София е осеяна с комунистически символи

Пречупени петолъчки ще бъдат сложени на девет места в София, свързани с комунистическото минало на България. Инициативата " Памет за на следващия ден " е на комитет, в който вземат участие историците проф. Евелина Келбечева, доцент Михаил Груев, доцент Лъчезар Стоянов, публицистите Христо Христов и Калин Манолов, предприемачът Георги Георгиев и юрист Марио Топчийски.

" Идеята ни е да стане ясно, че петолъчката е не по-малко тежък знак от нацистката свастика. Не е обикновено претрупаната със руски и комунистически знаци – монументи и здания, градска среда, да се възприема от днешното потомство като нещо естествено и нормално ", разяснява проф. Келбечева пред " Дневник ".

Счупените петолъчки ще бъдат сложени на 1 септември на паважа пред мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров, пред Държавна организация " Архиви " (където са били арестантските килии на Държавна сигурност), Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК, хотел " Славянска сказка ", където е бил първият щаб на Народната милиция, Народното събрание,бившия Партиен дом, Централен комитет на ДКМС на ул. " Съборна " 13, президентството, някогашен Държавен съвет, пред постройката на Отечествения фронт на бул. " Витоша " 18 и пред църквата " Света Неделя ".
" Искаме да проблематизираме градската среда, с цел да стане ясно на днешното потомство, че това са знаци на комунистическия режим, който върна развиването на България най-малко с 50 години обратно ", акцентира проф. Келбечева.
На 9 септември определените места на акцията " Памет за на следващия ден " ще бъдат посетени от 99 младежи, родени след 1990 година Шествието ще стартира в 11 ч. пред Държавна организация " Архиви " на ул. " Московска " и ще приключи към 14 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистически режим пред НДК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР