Пречиствателната станция на яз. Студена се нуждае от спешен ремонт.

...
Пречиствателната станция на яз. Студена се нуждае от спешен ремонт.
Коментари Харесай

Перник може да се окаже с вода веднъж на 3 дни при мъртъв обем на Студена

Пречиствателната станция на бент. " Студена " се нуждае от незабавен ремонт. В противоположен случай, при достигането на така наречен " мъртъв размер ", водоемът няма да може да пречиства задоволително вода и ще се наложи тя да бъде пускана единствено по един път на три дни.

Това е записано в документите към публичната поръчка за ремонта, оповестена от община Перник. Съоръжението е от 1976 година и сега оттова минава цялата питейна вода за града.

Яз. " Студена " евентуално ще доближи мъртвия си размер от 2.4 млн. кубични метра в идващите десетина дни. След като това се случи, вода ще се взима единствено през главния изпускател, а не както сега – от водовземната кула. Водата от дъното е мътна и би трябвало да бъде пречиствана по-дълго, с цел да стане годна за битови потребности. В настоящето си положение пречиствателната станция може да преработва по 100 литра в секунда. За поддържане на 7-часовия режим обаче са нужни най-малко по 300 литра в секунда.

За по няколко часа

" При постигане на мъртвия размер ще би трябвало да се вкара режим на водоподаване, при който вода да се подава през три дни за по няколко часа, с което в още по-голяма степен ще се влошат хигиенно-битовите условия и доста се усилва рискът за здравето на хората. При незабавно осъществяване на дейностите, предмет на поръчката, ще се обезпечи филтриране на вода 200/300 литра в секунда. Това ще разреши да се ползва в този момент въведеният режим на подаване като всеки ден да се подава вода на популацията за по няколко часа ", написа в поръчката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР