Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) „Бистрица“ е една от

...
Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) „Бистрица“ е една от
Коментари Харесай

„Софийска вода“ показа най-модерната пречиствателна станция за питейни води и ВиК лаборатория у нас


Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) „ Бистрица “ е една от четирите станции („ Панчарево “, „ Мала Църква “, „ Пасарел “), която обезпечава главното количество вода за над 1 400 000 поданици на територията на Столична община. Тя разполага и с най-модерната ВиК лаборатория в страната, която даже е единствената, правеща характерни проучвания в България. Новият изпълнителен шеф на „ Софийска вода “, част от интернационалната група „ Веолия “, Васил Тренев, обезпечи на представители на медии опцията да се срещнат от близко по какъв начин се управлява качеството на водата, с цел да пият жителите на столицата една от нареждащите се измежду 10-те най-хубави питейни води в столиците на Европа.

„ Управлението и поддръжката на пречиствателна станция „ Бистрица “ е част от активността ни, която остава невидима за обществото, само че е извънредно значима, тъй като по този начин осигуряваме отличното качество на водата. За новия ни бизнес проект за интервала 2017-2021 година сме планували вложения за над 9 милиона лв. в оборудванията на пречиствателната станция и на лабораторията. Инвестициите, които вършим в оборудванията, които стопанисваме по пътя на водата, ни разрешават да продължим да подобряваме ръководството на водния запас – от язовирите, през лабораторията до дома на всеки гражданин на столицата. За нас да опазваме водата, да предоставяме качествена питейна вода на София, не е единствено работа, това е и отговорност, и предопределение “.

Водата от язовир „ Искър “ и язовир „ Бели Искър “ минава през пречиствателни станции, преди да доближи до домовете на хората. По целия й път от водоизточника до крайния консуматор, тя се изследва от Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) към „ Софийска вода “. Лабораторията е един от непрекъснатите и най-важни капиталови планове на компанията. В него непрестанно се влагат средства за разширението на акредитацията и внедряването на нови и съвременни технологии и инсталация. За интервала 2017-2021 година общо плануваните от сдружението вложения за пречиствателни станции за питейни води и надзор на качеството на питейната вода е над 12 млн.лв, като плануваните вложения за ЛИК са близо 1 млн.лв.

Лабораторията на компанията е освен най-модерната, само че и единствената в България, която прави избрани проучвания

„ Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на „ Софийска вода “, с която доста се гордеем “, споделя Весела Стефанова, управител на Лабораторния изпитвателен комплекс (ЛИК). В началото на тази година, опитът и познанията на експертите от ЛИК прибавиха към упълномощените проучвания и микробиологичните разбори на утайки, както и на органични замърсители и детайли във водите. ЛИК също по този начин потвърди, че е в положение да мери точно съществуването на уран като химичен детайл. Обхватът на акредитацията се уголемява непрестанно с нови знаци и маркери за проучване.

Предстои внедряването на система за UV стерилизация на водата

Предвидено е построяването на система за UV стерилизация (с ултравиолетови лъчи) на водата на изхода на ПСПВ Бистрица. Тя надгражда съществуващите технологии за гарантиране на качеството на водата и ще проработи през 2020-2021 година

„ Водата е освен с чудесно качество, само че и подобаваща за всекидневна приложимост и за дребни деца. Нейният физико-химичен състав благоприятства развиването и действието на организма и спомага за изчистване на токсините “. Г-жа Стефанова разруши мита за това, че когато преди малко налята вода в чашата е бяла, в действителност тя е с неприятно качество. Това значи, че тя е аерирана, т.е. при по-силно налягане се образуват дребни, бели мехурчета, които след доста къс престой се издигат и водата се избистря.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР