Пречиствателна станция за отпадъчни води в Златни пясъци“ има затруднения

...
Пречиствателна станция за отпадъчни води в Златни пясъци“ има затруднения
Коментари Харесай

В „Златни пясъци” притеснени заради проблем с пречиствателната станция

Пречиствателна станция за отпадъчни води в „ Златни пясъци “ има усложнения в работата. Това се показва в сигнал на „ ВиК – Златни пясъци ” до Община Варна и министрите на районното развиване и благоустройството и околната среда и водите.

Има препълване на системата, което може да докара до преливане от шахтите, изясни министърът на околната среда и водите Нено Димов, който дойде във Варна, с цел да се запознае на място с казуса.

По предписание на министъра РИОСВ-Варна от нощес е почнала да взема 24-часови проби от водата при изхода на пречиствателната станция в „ Златни пясъци “. Очаква се резултатите да са подготвени идната седмица, след което ще се създадат и контролни проби, изясни Нено Димов. Екоминистърът беше безапелационен, че ще бъде повишен контролът върху пречиствателното оборудване в най-големия курорт по Северното Черноморие.

Пречиствателата станция в „ Златни пясъци ” работи в нормалния си режим и няма преливане от шахтите, увери шефът на „ ВиК-Варна ” Валентин Вълканов. Той изясни, че в последните седмици равнището се усилва, защото посетителите на курорта са повече и е нараснала потреблението на вода. Този проблем обаче ще изчезне до дни, поради предстоящото понижаване на броя на туристите.

Трябва да има дъждовна канализация, настрана от битовата, с цел да може да има естествен развой по филтриране на канализационните води, изясни Вълканов.

Изграждането на новата пречиствателна станция в „ Златни пясъци “ ще стартира незабавно след привършване на туристическия сезон. Проектът се финансира по Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 “. С модернизацията потенциалът на станцията ще се усили от 15 000 на над 72 00 еквивалент поданици, означи зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов.

Взетите от страната ограничения и построяването на нови пречиствателни станции край морето двата резултати и това лято морските води край брега са доста по-чисти спрямо предишния сезон, посочи екоминистърът.

Във Варненско локалната здравна ревизия прави постоянни инспекции и резултатите са положителни. Екоминистерството също прави постоянни инспекции и към този миг няма сигнал, който да е стеснителен, показа министър Димов. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР