Преброяването на врабчетата в България . Миналата година в акцията

...
Преброяването на врабчетата в България . Миналата година в акцията
Коментари Харесай

Световен ден на врабчетата: Преброяването им започва на 22 април


Преброяването на врабчетата в България. Миналата година в акцията се включиха стотици доброволци, които откриха, че у нас има 5204 птици от този тип.

С акцията „ Ние броим врабчетата “ от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) означават Световния ден на врабчето на 20 март, оповестява Българска телеграфна агенция. Световният ден на врабчето и обръща внимание на тревожната наклонност в популациите на типовете врабчета по света.

В редица огромни европейски градове птиците от този тип са намалели фрапантно или са изчезнали изцяло. Причините за това са презастрояването, водещо до, замърсяването на въздуха, използването на пестициди в селското стопанство и повишаването на шума в градовете, означават от Българско дружество за защита на птиците.

Птиците като цяло са знак за протичащото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са индикатор за това,, в която и ние живеем. Ако изискванията за живот в градовете са неподходящи за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората, допълват от сдружението.

Кампанията „ Ние броим врабчетата “ ще се състои за седма поредна година, с цел да помогне в установяването на трайните трендове в врабчета у нас, както и на аргументите за тези трендове. За задачата на преброяването е основан уебсайт. Всеки искащ да се включи, може да го направи сред 9:00 и 12:00 часа на 22 април.

Преброяването ще се извърши в обитаемоте места в цялата страна. Принос в самодейността може да има всеки, допълват уредниците. Мисията на акцията е да оцени положението на трите най-често срещани типа врабчета – домашно, полско и испанско.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР