Преброяването на населението цели да покаже не само колко сме,

...
Преброяването на населението цели да покаже не само колко сме,
Коментари Харесай

Сергей Цветарски, НСИ: Предполага се, че сме под 7 млн. души

Преброяването на популацията цели да покаже освен какъв брой сме, само че и какви сме, съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. Той разяснява плануваното за 2021 година броене на популацията.


Преброяването ще отговори на въпроса освен какъв брой сме, само че и какви сме, съобщи ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. По думите му, намаляването на популацията не е толкоз огромен проблем, колкото е смяната на структурите в обществото.

Сергей Цветарски, ръководител на Национален статистически институт: Не бих се фокусирал само върху ромския етнос. Въпросът е да забележим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по обучение, квалификации и специалности.
Ако броят на популацията беше огромен проблем, страни като Малта и Люксембург биха имали огромен проблем, добави Цветарски. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкоз поради раждаемостта, а поради измененията в просветителните и възрастовите структури, породени от миграцията. Застаряването е европейска наклонност, сподели ръководителят на Националната статистика.
 Национално броене през 2021 година - 160 лева санкция за всеки, който откаже Национално броене през 2021 година - 160 лева санкция за всеки, който откаже
Най-мащабното броене на популацията и жилищния фонд от 10 години насам, ще се организира през 2021 година и ще коства на данъкоплатеца 38 млн. лева, заяв...

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има опция преброяването да е по-евтино, в случай че повече хора се записват електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, изясни Сергей Цветарски.

Той обясни, че отделените средства няма да са единствено за преброители, а и за рационализация.

Ще се стартират стъпки към основаване на адресен указател, който ще усъвършенства качеството на преброяването. Ще се построи и електронна система, която ще служи години наред като платформа за бъдещите извадкови проучвания на популацията, добави той.

Национален статистически институт поставя всички старания да избегне неточната или погрешната информация, която жителите дават, само че това зависи най-много от тях, съобщи Цветарски.
Сергей Цветарски, ръководител на Национален статистически институт: Има хора, които не желаят да дават отговор на нашите проучвания по една или друга причина. След това са недоволни от данните.
В преброяването няма да има варианти като „ трети пол “, каквито са и европейските регламенти, увери Цветарски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР