Преболедувалите ковид българи с налични антитела трябва също да получат

...
Преболедувалите ковид българи с налични антитела трябва също да получат
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Пациентът трябва да е в центъра на здравната политика, а не печалбата

Преболедувалите коронавирус българи с налични антитела би трябвало също да получат зелен документ. Около тази позиция се сплотиха лекарите в Пловдив, които участваха в работната среща на тематика " Здравеопазването – рационалните решения “. Тя бе инициирана от лидера на пловдивската листа на " Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин и модерирана от общинския консултант доктор Атанас Баташки.

В онлайн разискването се включи специалистът на социалистите в региона на опазването на здравето проф. доктор Георги Михайлов, лидер на кандидат-депутатите в Благоевград. Той бе безапелационен, че за коронавирус ще се приказва и през идващите 10 години, по тази причина системата на опазване на здравето би трябвало да бъде готова съответно.

" Две са предпоставките, които разрешават на обособената страна да се оправи с пандемичната рецесия “, уточни проф. Михайлов и цитира изводите от публикация в списание " Лансет “: „ Първо, на всяко равнище на обществената стълбица качеството на опазване на здравето да е еднообразно и второ, в изискванията на глобализиращ се свят здравните системи са значими, колкото банковите. “ По думите му отсъствието на първото и неразбирането на второто в българската здравна система е повода за високата смъртност у нас.

Професорът по онкологична хематология и трансплантация на стволови кафези напомни препоръчаните от Българска социалистическа партия ограничения още с началото на пандемията: всеобщо тестване на популацията, чисти коридори и лечебни заведения единствено за коронавирус пациенти, с цел да не се стопира лекуването на останалите социалнозначими болести. Той е на мнение, че обстановката постанова коренна смяна в ръководството на здравната система. Част от лекарската колегия се съгласи, че би трябвало коренен метод за решаването на проблемите и подобен е лечебните заведения да не са търговски сдружения. Други медици са на мнение, че това е дълготрайна цел за най-малко десетилетие напред, само че поддържаха концепцията за това лечебните заведения в отдалечените региони да получат статут на предпазени. Всички бяха единомислещи обаче, че трябват незабавни ограничения за решение на кадровия недостиг в системата.

В полемиката стана ясно, че междинната възраст на две трети от медицинските сестри е сред 50 и 60 години. " Всеки миг тези експерти по здравни грижи могат да излязат от системата “, предизвести ексдепутатът от Българска социалистическа партия доцент Георги Йорданов. Той предложи изчерпателен разбор и въвеждане на съответна осведомителна система, която да разрешава обмисляне и действително остойностяване на медицинските действия, и медицинските услуги, с цел да има почтено възнаграждение на медицинския личен състав.

Хирургът и зам.-председател на Районната лекарска гилдия на БЛС доктор Любомир Паунов подчертава върху специализациите на младите лекари и настоя за ангажимент от страна на страната, като вид за стимулиране тяхното оставане в България. Той показа своя самодейност за общинска стратегия за млади лекари-специализанти, която макар решението на локалния парламент е останала неосъществена. Според доктор Атанас Баташки кадровият недостиг изисква страната да има предпочитани специалности с квоти и тласъци за лекарите в дребните общински лечебни заведения.

Управителят на МБАЛ " Св. Мина “ проф. Петър Петров изясни, че медицинският личен състав в коронавирус отделенията е на ръба на силите си и се надява, че ограниченията от последната седмица ще дадат резултат. Ако трендът не се обърне, той не изключи и локдаун в опит за ограничение на пандемията.

Проф. Петров се спря върху профилактиката като метод за предотвратяване на обществото от болести. " Ваксините са едно от достиженията на медицината и с помощта на тях заболявания като вариола, тиф, туберкулоза и други са единствено в учебниците “, посочи проф. Петров.

Участниците в полемиката бяха единомислещи, че неуместната осведомителна акция е повода за съпротивата против имунизирането сега. Болшинството застъпиха тезата, че имунизацията би трябвало да бъде доброволна, само че профилактичният резултат на имунизациите следва да бъде обществено разтълкуван по подобаващ метод, с присъединяване на експерти - инфекционисти и вирусолози.

Въпреки че коронавирус тематиката господства работната среща, лекарите обрисуваха пред лидера на листа с №33 в Пловдив Кристиан Вигенин необятен кръг от проблеми, които потеглят от неравномерното систематизиране на достъпа до опазване на здравето. " ГЕРБ сътвориха тези равнища на неравнопоставеност, които генерират монополни и олигархични модели в здравната система “, акцентира модераторът на полемиката доктор Баташки и заключи, че социалистите постоянно са отстоявали позицията: здравната система да служи на индивида.

" Българска социалистическа партия е извънредно поредна и нашата политика се основава на ясни правила. Те са следните: всеки български жител би трябвало да има достъп до качествено опазване на здравето и отговорност на страната е да подсигурява този достъп “, съобщи лидерът на листа с № 33 в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин. По думите му Българска социалистическа партия упорства за нов модел на опазване на здравето, при който пациентът не е изтласкан в периферията на системата за сметка на финансовите резултати. Това значи лечебните заведения да не са търговски сдружения, а да са насочени към качеството на опазването на здравето. " За нас жителят е в центъра на всяка политика, а не облагата “, съобщи претендентът за народен представител и парламентарист с опит Кристиан Вигенин.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР