Преболедувалите коронавируса не могат да си върнат обонянието, това съобщава

...
Преболедувалите коронавируса не могат да си върнат обонянието, това съобщава
Коментари Харесай

Нямате обоняние? Изкарали сте коронавируса

Преболедувалите ковид не могат да си върнат обонянието, това оповестява The Wall Street Journal, базирайки се на данни на лекари и учени.

Резултатите им демонстрират, че 25% от пациените се оплакват дълготрайно от занижено подушване и нарушени вкусови рецептори. Това стартира да се усеща две седмици след прекараното лекуване. Според лекарите за нормализирането са належащо няколко месеца, а при някои хора нарушаването ще е необратимо.

Според заместник- шефа на Monell Chemical Senses Center в Пенсилвания загубата на усещания е защитна реакция на организма, тъй като се допуска, рецепторите на обонянието правят самобитно самоубийство в опит да противодействат на разпространието на вируса.

Един от оздравелите от ковид разказал пред публицисти, че поради загубата на подушване претърпява мощен стрес. Силно е измършавял, тъй като не усеща миризмата на храната и гладува. Той се страхувал да остане самичък у дома, тъй като се тормозил, че няма да усети, в случай че има теч на газ или в случай че инцидентно не помни да загаси цигарата си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР