Празнуваме Цветница! Освен, че е един от най-обичаните християнски празници,

...
Празнуваме Цветница! Освен, че е един от най-обичаните християнски празници,
Коментари Харесай

Православните християни празнуват Цветница

Празнуваме Цветница! Освен, че е един от най-обичаните християнски празници, денят постоянно припомня, че остава тъкмо една седмица до Великден. Празникът е прочут също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя. Божествената света литургия в храм-паметника " Свети Александър Невски " беше управлявана от патриарх Неофит. Да се помолят и да вземат върбови клончета за здраве в храма тази заран пристигнаха хиляди миряни.

 © БГНЕС Патриарх Неофит: Ние също сме призвани освен през днешния ден, само че и във всички дни от нашия живот, да държим сърцата си отворени за него, да живеем с вярата и упованието в него. И да претворяваме тази религия в каузи на благосклонност и добротворство, на съчувствие и обич към близък.
Църковното име на днешния празник е Вход Господен. Когато Исус влиза в Йерусалим на гърба на ослица - хората го приветстват като цар победител - със зелени клончета и възгласи " Осанна ". Те вярвали, че това е новият еврейски цар, който ще ги избави от римляните. Затова и Цветница е щастлив празник, тъй като тъгите Христови към момента не са почнали.
 Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски” точно на Цветница. В...

На този ден атмосферата постоянно е магическа, тъй като вярата в положителното и любовта е това, което сплотява хората, пристигнали в храма.
Анастасия: Този ден е специфичен, тъй като просто всичко се възражда на Цветница, има имен ден и въпреки всичко - чудеса се случват! Таня: Може би е обвързван със самото име на празника - Цветница, цветя, пролет, новото, живота. Това честваме на този ден!  © БГНЕС Елена: Вярвам в положителното, имам вяра в човечността и имам вяра в някаква мощ, която ни сплотява, всеки би трябвало да има вяра в нещо, което да ни сплотява. Михаил Мандаджиев: Пожелавам си здраве за внуците за децата, имам трима внука, огромната се споделя Цвета, желае да я поздравя с празника, да ѝ пожелая да е жива и здрава цялостен живот.
Освен хората с имена на цветя, през днешния ден имен ден имат и тези кръстени на дървета, билки и шубраци. Това са близо 400 000 българи. Столичните инспектори обаче по традиция през днешния ден не честват, а ревизират за незаконни търговци на върбови клончета и цветя пред църквите. И на тази Цветница имаше десетки извършители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР