„Празният“ работохолизъм, пребиваването в офиса и преработването станаха новата норма

...
„Празният“ работохолизъм, пребиваването в офиса и преработването станаха новата норма
Коментари Харесай

Извънредният труд влошава здравето на служителите

„ Празният “ работохолизъм, пребиваването в офиса и преправянето станаха новата норма за служащите по целия свят. До това умозаключение доближиха експертите на компанията MAXIS Global Benefits Network (MAXIS GBN) след провеждането на интернационална анкета, сплотяваща 140 застрахователни компании в разнообразни страни.

79% от чиновниците в света се претрупват на работното място приблизително по 20,4 часа на месец, т.е. съвсем три цялостни работни дни, сочат данни от изследването.

Икономическите аргументи са на напред във времето като претекст за възходящия работохолизъм. Страхът от уволняване, желанието за приемане на награда или нарастване на заплатата, демонстрирането на преданост към мениджъра и построяването на по-добра известност в автобиографията в бъдеще - всичко това кара чиновниците да работят интензивно на работните си места, разкрива анкетата на MAXIS GBN.

Експертите на MAXIS GBN акцентират значително значение на обществените фактори. Корпоративната просвета се приема като фетиш на работно място - да вземем за пример когато чиновниците мислят, че би трябвало да бъдат видени в офиса колкото е допустимо по-дълго или някои служащи се задържат в офиса по-дълго, с цел да оказват помощ на сътрудниците си, очаквайки тази услуга да им бъде върната в бъдеще или с цел да получат "усещане за личната си незаменима и значима роля ".

В изследването са разпознати два вида компании, които провеждат работния поток по разнообразни способи. Първият се основава на правилото на съгласуваност, а не на послушание. Основният им запас са чиновници, чиято задача е да намерят ексцентрични и ефикасни способи за решение на зараждащи проблеми. За работодателя в такива компании резултатът е значим, а не броят часове, прекарани в офиса, само че точно в такива организации преправянето става норма и не носи никакви материални или професионални изгоди.

Вторият вид е с функционална подчиненост - служащите се занимават с рутинна интелектуална работа и извършват типични задания съгласно избрани правила. Именно тук претоварването става нужна мярка, която способства за запазването на позицията и приемането на изгоди. Кариерното израстване в компании от този вид се предизвиква освен при добре изпълнени отговорности, само че и разследване от опита в компанията и връзките с началниците, заяви ТАСС.

Колкото по-висока е позицията на служителя, толкоз по-вероятно е той да бъде на работа всеки ден или най-малко няколко дни в седмицата. Мениджърите по продажби, сътрудниците по недвижими парцели, мениджърите на събития и PR-ите са измежду специалностите, при които най-често се постанова спомагателна работа в извънработно време. Според изследването,служителите под 30-годишна възраст по-приемливо следват неизказаното предписание, че до момента в който са млади, би трябвало да работят от ден на ден и повече, само че за по-възрастното потомство претоварването излиза отвън границите на нормата.

Когато постоянно чиновниците са принуждавани да останат в офиса се стига до възникването на психически проблеми, обръщат внимание психолози, интервюирани от ТАСС. Те показват, че това се дължи на желанието за цялостен надзор на работния развой и невъзможността да се решат фамилните проблеми или нежеланието да се прибереш вкъщи. „ В този случай работохолизмът е обществено допустим механизъм за бягство от решение на психически и обществени проблеми”, изяснява психотерапевтът Александър Федорович.

Извънредният труд въобще не способства за по-висока продуктивност, а в противен случай, би могъл да коства повече пари за фирмите, поради утежняването на здравето на чиновниците, които се разболяват по-често и не отиват на работа, сочат данни от проучването на MAXIS GBN. Почти една трета (29%) от чиновниците, работещи в фетиш към работното място, показват, че, оставайки в офиса, те към този момент не извършват служебни задания. Около 20% от чиновниците излишно се задържат в офиса, а други 22% се оплакват от здравословни проблеми - физически и психически.

35% от служащите, взели присъединяване в анкетата, дефинират като максимален стрес за тях ​​поддържането на баланс сред работата и персоналния живот при условия, при които се чака да прекарват повече време в офиса. На второ място - 33% - са персоналните и финансови проблеми, предава ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР