Празниците на Стария град 2020 утвърдиха слогана Отново заедно и

...
Празниците на Стария град 2020 утвърдиха слогана Отново заедно и
Коментари Харесай

Хиляди посетиха празниците на Стария град


Празниците на Стария град 2020 утвърдиха слогана " Отново дружно " и за следващ път се трансфораха в мястото, в което българщина, памет и завещание са мотори, научи ДУМА от Донка Налбантова, началник отдел " Културна политика и осведомително обслужване " на ОИ " Старинен Пловдив ". В петък, събота и неделя господстваха занаятите и майсторството на изкусните кожари, участващи в пленера на РЗК (пл. " Атанас Кръстев " - лапидариум). Любимият на генерации българи артист Георги Парцалев бе почетен с премиерното лъчение на авторския филм на Георги Тошев " Хамлет от град Левски ". Изложбата с карикатури от именития алманах " Люти чушки " е памет за обвързвания със Стария град Борис Димовски (продължава до 30 септември). Авторският план на фотографа Радослав Първанов " Аз съм българка! " събира в едно емблематични кътчета на България, а на техния декор греят лицата на красиви девойки. В съботното утро Духов оркестър Пловдив мина по основната улица на града, а в дефилето се включиха момите-модели, които внесоха разноцветност и хубост. Те се включиха и в откриването на неповторимата галерия " Изнесени фондове - порцелан " в къща " Недкович " (продължава до 8 октомври). Ювелирната сбирка от фонда на ОИ " Старинен Пловдив " прикова вниманието на пристигналите посетители, а момите в носии способстваха за внушението - дамата е душата на дома.

В духа на традициите бяха и петте сватби от плана " Море от обич в Стария град ". Третото издание бе с нов фон и доста живи цветя, с помощта на Полина Хаджиева - дизайнерка, и флоралния специалист Стойна Владимирова.

Небет тепе още веднъж се утвърди като обичано място за дребни и огромни. В тазгодишното издание на Празници на Стария град то се трансформира в кинозона и събра минало и настояще посредством двата показани кино лентата - " След края на света " и най-гледания български филм за 2019 година " Завръщане ". Специален посетител за киноманите на Небет тепе бе сценаристът и режисьор Ники Илиев.

Екипът на ОИ " Старинен Пловдив " сполучливо се включи в Европейски дни на наследството посредством множеството работилници за деца, които бяха под наслов " Отново дружно - учебно заведение в музея ", в къщата на доктор Ст. Чомаков, в къща " Клианти " с НИНКН; в Малка базилика с " Жирафче " - детска школа по рисуване; с РЗК във всички ателиета на ул. " Стръмна ". Вторият модул, в който се вписаха Празници на Стария град 2020, бе Европейската седмица на подвижността посредством спорт на Римски стадион взаимно с комплекс С.И.Л.А. и поредност от пешеходни опознавателни турове.

Съботната вечер още веднъж събра многолюдна аудитория в двора на къщата с непрекъснатата експозиция на Златю Бояджиев. Там среща си дадоха танц и пантомима, а светлинните резултати бяха в благозвучие с красивата есенна вечер на Пловдив.

Отличените в състезанието за детска рисунка " Старинен Пловдив през детските очи " получиха своите награди и самопризнание. Изложбата с творбите им бе открита в къща " Клианти " и може да бъде посетена до 2 октомври.

Неделният заключителен акомпанимент на Празници на Стария град 2020 бе под звуците на концерта " Джазът и градът ". В него присъединяване взеха млади и одобрени музиканти, част от XI издание на Международния фестивал " Дни на музиката в Балабановата къща ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР