Празникът Рождество Христово и свързаните с него обичаи са водеща

...
Празникът Рождество Христово и свързаните с него обичаи са водеща
Коментари Харесай

Празнуваме Рождество Христово, има риск руската държава да вземе комплекса Камчия“, водната криза…

Празникът Рождество Христово и обвързваните с него традиции са водеща тематика за вестниците в сряда.

" Българският патриарх Неофит оглави тържествено свещенодействие за Бъдни вечер в катедралния храм " Св. Ал. Невски "... Ето какво сподели Негово Светейшество при влизането му в храма: Христос се ражда - славете Го! Христос слиза от небесата - срещнете Го! Христос е на земята - възнесете се! Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква, С неизказана наслада и синовно поклонение пред дивния Божи промисъл, в святата нощ на Рождеството още веднъж посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата вътрешност на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, с цел да я възвърне и да я върне назад в нейната първична непорочност, да обнови нашето изгубено богосиновство и " да възкреси падналия облик " (тропар на Предпразненството на Рождество Христово). Да освети човечеството, света и цялото създание с божественото Си наличие и да засвидетелства по най-категоричен метод Божията жертвена обич към нас. Любов, достигаща до такава степен, че Бог " отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен " (Йоан. 3:16). Посрещайки през днешния ден Богомладенеца, Който идва, с цел да ни сдобри с небесата, ние също ликуваме, дружно с небесното войнство, и споделяме: " Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! " (Лука. 2:14). Със светлата наслада и с удивлението на витлеемските пастири ние също притихваме пред нечуваната новина за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), тъй като през днешния ден се извършва античното знамение за спасението на човешкия жанр. Славим Го и изповядваме светото Му име, тъй като с Неговото Рождество за изстрадалия и потопен в грехове свят на нашите праотци стартира нова ера - ера на светлината и на вярата, ера на Божието наличие измежду индивидите, в която ние към този момент не сме сами, тъй като " с нас е Бог " (Ис. 8:10). Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се поради нас и за нашето избавление възвишен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека освен със слово, само че и с каузи на състрадание да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като съгласно силите и опциите си се погрижим измежду нас да няма към този момент страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, освен за храна или пиво, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни приканва освен в тази свята нощ, само че и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това чака от нас раждащият се през днешния ден Господ и Спасител наш Иисус Христос. Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички правилни рожби на светата ни Православна черква, в Родината и надалеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени триумфи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!... " - в. " Труд ".

" На Рождество Христово имен ден честват повече от 137 хиляди българи. На един от най-светлите християнски празници още един мотив за наслада имат хората, носещите имената Христо, Христина, Божидар, Божидара, Божин, Кристиян, Младен, Радомир, Радостин. 137 262 са именниците на Рождество Христово по публични сведения за отиващата си година. От тях 90 643 са мъжете, а 46 619 са дамите. Според данните на националната статистика у нас 57 809 мъже носят името Христо. Христов и Христова пък са едни от най-разпространените семейства, като повече от 100 хиляди мъже и дами я имат. " - в. " Стандарт ".

" По традиция в Благоевград Дядо Коледа, Снежанка и свитата им от джуджета през днешния ден направиха обиколка с мотори, събират средства за лекуване на нуждаещ се от лекуване: " В днешния дъждовен ден с следващата си Коледна обиколка на Благоевград доставихме наслада на всички в града, най-много на децата. На площада им раздадохме шоколади. Тазгодишната самодейност направихме най-много, с цел да помогнем финансово нуждаещия се от средства за лекуване Жоро, който е дете на наш сътрудник моторист ", сподели уредникът Николай Янчев. Инициативата на мотоклуб " Кралете на пътя " се провежда за десета поредна година. След като се събраха на бензиностанцията при университета, мотористите събраха пари, след което се насочиха на обичайна си обиколка из града. " - в. " Монитор ".

Рискът България да изгуби надзор върху част от черноморската си брегова линия поради опцията комплексът " Камчия " да стане благосъстоятелност на съветската страна също е измежду настоящите тематики.

" Съветът за национална сигурност в Москва ще разиска в наличието на президента Владимир Путин прекосяването на почивния комплекс " Камчия " на 25 км южно от Варна в благосъстоятелност на съветската страна. Причината е, че обстановката към този обект " деградира " и има даже проблеми със собствеността му. Това съобщи външният министър Сергей Лавров по време на чувания в горната камара на съветския парламент. Сенатори зададоха следния въпрос: " Не е ли време държавното управление за сложи точка в този спор и да сътвори въз основата на " Камчия " съветски филантропичен център като съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на нашите ползи в Европа? " " Съгласен към, че това е неповторим план. Ако приказваме за " мека мощ ", това е неин съвършен пример в най-позитивен смисъл ", отвърна министърът. Договорът за построяването на Санаторно-оздравителен комплекс " Камчия " бе подписан от някогашния министър на обществената политика Емилия Масларова през септември 2008 година и утвърден от държавното управление на Сергей Станишев... За да улесни реализирането на съветските вложения, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лева за построяването на 10.5 км магистрален тръбопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 година с присъединяване на към този момент някогашният кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър ръководител Бойко Борисов. Но още през февруари 2016 година Департаментът по конкурентна политика на Москва разгласи търг за продажба на целия комплекс при първична цена от тогавашния еквивалент на към 66.5 млн. евро. В частта за въпроси и отговори в така наречен Час на държавното управление на 20 декември Лавров изясни пред Съвета на федерацията какво е ситуацията към комплекса край Варна, " радвал се на колосална известност измежду младежта, спортистите и всички, които желаят да развиват контактите сред хората, жителите на Русия, България и други страни ". Министърът изясни, че в последно време се били натрупали доста отрицателни трендове към " Камчия ". " Редица сгради са затворени, други са дадени чартърен. Не е напълно ясна собствеността, има задължения по заеми, насъбрани са много тревожни фактори "... От въпроса, заложен на държавното управление, се схваща, че схемата за одържавяване на " Камчия " е още от 2015 година, а сенаторите се тормозят, че е " повече от действителна заплахата комплексът да бъде загубен ". Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер " Артек ", която може да се употребява като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз, се споделя още в питането към държавното управление. " - в. " Дневник ".

" След визитата на премиера Дмитрий Медведев в България през март съветското Министерство на външните работи изготвило ограничения. Сред тях е предлагането на кметството на Москва да трансферира на държавното управление собствеността върху базата на българския курорт... Според Сергей Лавров в последно време се били натрупали доста отрицателни трендове към " Камчия ". " Редица сгради са затворени, други са дадени чартърен. Не е напълно ясна собствеността, има задължения по заеми, насъбрани са много тревожни фактори "... Договорът за Санаторно-оздравителен комплекс " Камчия " бе подписан от някогашния министър на обществената политика Емилия Масларова през септември 2008 година и утвърден от държавното управление на Сергей Станишев. Комплексът " Камчия " е еднолично акционерно сдружение, чийто притежател е управата на Москва. " - в. " Сега ".

Водната рецесия в Перник остава измежду тематиките с продължение.

" Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал в Министерския съвет с представители на спешния щаб на Перник, образуван по отношение на бедственото състояние в общината, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на стопанската система Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и регионалният шеф Емил Костадинов. В хода на диалога министър председателят Борисов е бил осведомен за подхванатите ограничения по отношение на водната рецесия в региона. Още през днешния ден стартира обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни проучвания се губят по към 90 литра в секунда. За задачата ще се създадат ровове през към 150-200 м в сектора, с цел да се разбере дали става въпрос за повреда или за нерегламентирано отклоняване. На 27 декември на р. Владая ще се сложи табела, че построеното оборудване за отклонение на водата към язовир " Студена " е краткотрайно, до прекосяване на бедствието. Премиерът Борисов е бил осведомен и за идния монтаж на разходомери на събирателна тръба след " Врелото ", на р. Кладница, на р. Матица, в сектора сред Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след Водноелектрическа централа. " - в. " 24 часа ".

" С багери и тежка техника полиция и прокурори са влезнали към 17 часа в пернишкия цех " Стомана ", заяви Нова телевизия. На място са и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на стопанската система Емил Караниколов. Според локални магистрати профилираната интервенция е по сигнал за обири и източване на вода от водопровода, който минава през завода. Екипите на полицията би трябвало да обезпечат достъп до тръба, част от която минава през територията на цех " Стомана ", и да се ревизира дали има опити за отклонение и нелегално източване на вода. На място е дошъл и кметът на Перник Станислав Владимиров... " - в. " Стандарт ".

" Полиция и прокурори, дружно с багери и тежка техника са влезнали в пернишкия цех " Стомана ", заяви Нова телевизия. На мястото са и министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на стопанската система Емил Караниколов. Би Ти Ви заяви, че акцията е по сигнал за обири и източване на вода от водопровода, който минава през предприятието. Малко по-късно обаче пресцентърът на Министерство на вътрешните работи осведоми, че двамата министри са били на мястото в границите на дейностите на спешния щаб, образуван поради бедственото състояние в Перник. По-рано през днешния ден на среща при премиера Бойко Борисов се разбра, че стартира проучване на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни данни се губят по към 90 л/сек. За задачата ще се вършат ровове през към 150-200 м. в сектора, с цел да се разбере дали има повреда или става въпрос за нерегламентирано отклоняване. " След извършената по-рано през днешния ден среща с премиера Бойко Борисов и набелязаните ограничения за деяние поради спешната обстановка в Перник, министрите Младен Маринов и Емил Караниколов бяха на място на стартиралите ремонтно-монтажни действия и обследването на трасето на Клон 2 от водопреносната мрежа на гр. Перник. Двамата ревизираха основаната организация за проучване на трасето, част от което минава през територията на " Стомана ", се споделя в известието на Министерство на вътрешните работи. След въвеждането на режима на водата в Перник се появиха спекулации дали локалното дружество за стомана е отклонявало количества. До въвеждането на режим в " Стомана " Перник е употребена вода за промишлени потребности от бент. " Студена " и от река Струма. В края на ноември екоминистерството разпореди прекъсване на потреблението за промишлени потребности на вода от значимите за питейното доставяне язовири с размер под 50%. Тогава след инспекция на място ведомството заяви, че савакът, през който се подава вода за двете промишлени предприятия в града - " Стомана индъстри " и " Топлофикация-Перник ", е затворен и запечатан и сега на инспекцията не се е подавала вода за промишлени потребности. Междувременно в разбор на " Софийска вода " за положението на оборудванията за водоснабдяване в града бе посочено, че посредством Клон 2 към индустриалната зона на Перник се подават водни размери, представляващи 40% от цялото количество за града. От " Стомана Индъстри " обявиха, че това не е правилно и обмислят завеждане на дело против " Софийска вода ". От предприятието демонстрираха пред Би Ти Ви въпросната тръба от Клон 2 и обясниха, че тя единствено минава през индустриалната зона, само че зарежда пернишките квартали " Изток " и " Мошино ". Председателят на общинския съвет на Перник Димитър Колев през вчерашния ден също удостовери, че водопроводът зарежда двата квартала, а не предприятието. " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват също, че пет български манастира и три църкви ще бъдат реставрирани със средства от Европейски Съюз.

" Пет от най-старите ни манастири, оповестени за монументи на културата - Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се чака да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Ремонт на здания, облагородяване на региона и туристически център се планува да бъдат направени във втория по величина български манастир - " Успение Богородично " край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с план " Бачковски - Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация " на стойност малко над 1,2 млн. лева от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година Така ще бъдат основани нови благоприятни условия за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири. В развой на разглеждане е планът на още един незабравим монумент на културата от национално значение - Троянския манастир " Успение Богородично ". Там е належащо да бъдат осъществени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и главната черква в него. Възможностите за развиване на мястото са огромни, по тази причина към плана ще бъде добавена и идея за туристически артикул. Троянският манастир " Успение Богородично " е освен най-големият старопланински манастир, само че и трето по величина духовно средище в България. Основан е при започване на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. " - в. " Монитор ".

"... Действащият девически манастир " Рождество Богородично " край Килифарево също има потребност от средства за ремонт и реституция. Идеята е там да бъдат построени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до остарелия манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир " Рождество Богородично " заема значимо място. Основан е сред 1348 и 1350 година от Теодосий Търновски с поддръжката на Цар Иван-Александър и се трансформира в средище на оживена книжовна и просветителска активност. Днес манастирът е разгласен за културен монумент и се смята за един от шедьоврите на Българското Възраждане. Плаковският манастир " Св. оракул Илия " край Велико Търново има потребност от средствата за главен ремонт и реорганизация на манастирските здания и централния храм. Проектът планува съществени реставрационно-консервационни действия и създаване на туристически атракции. Заданието сега се съгласува с Министерството на културата, защото манастирът е народен монумент. Там през 1835 година е проведена Велчовата завера, като един от водачите е бил някогашният свещеник на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е учреден по време на Втората българска страна, само че не след дълго е бил опустошен. Около 1450 година е бил възобновен още веднъж, само че по-късно неведнъж е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на предишния век - през 1949 година Манастирът съумява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф. Неговата 26-метрова камбанария с декоративна зидария е дело на Колю Фичето. В края на ноември беше подписан контракт за ремонт на Кремиковския манастир по плана на Столичната община. В светата обител ще бъдат вложени малко над 9.5 млн. лева Предвижда се да бъде осъществена реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековната черква " Свети Георги " в манастира и да бъдат непокътнати и показани археологическите разкопки в региона. Ще бъде построено северно манастирско крило с информативен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е разгласен за народен монумент на културата. В края на ноември беше утвърдено и финансиране за консервация и реституция на фасадата на катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий " в Бургас. Още две православни църкви аплайват с планове за възобновяване - " Св. Димитър " и " Св. Панталеймон " в област Видин. Към църквата " Св. Димитър " е планувано и построяването на музей. По ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година бе създаден механизъм с безплатни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - монументи на културата от национално и международно значение, могат да аплайват за финансиране. Освен средствата по оперативната стратегия още над 4.4 млн. лева по ръководените от Министерство на регионалното развитие стратегии за трансгранично съдействие ще бъдат вложени за ремонт и благоустрояване на православни храмове. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР