Празникът на Велико Търново - 22 март е посветен на

...
Празникът на Велико Търново - 22 март е посветен на
Коментари Харесай

Даниел Панов: Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения ценностите, които сме наследили от нашите предци

Празникът на Велико Търново - 22 март е отдаден на успеха на цар Иван Асен II над епирския държател Теодор Комнин и на последвалото господство на Второто Българско царство. По този мотив , тази заран в храма „ Свети Четиридесет мъченици” беше отслужена празнична литургия. Тържествата почетоха с наличието си кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, националният представител и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народните представители от Българска социалистическа партия Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин Ламбев, от Обединени патриоти Милен Михов, регионалният шеф проф. Любомира Попова, ръководителят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. Христо Бонджолов и на НВУ „ Васил Левски “ бригаден военачалник Пламен Богданов, общински съветници, представители на институции и организации, поданици и посетители на Велико Търново. След молитвата бяха поднесени цветя на саркофага на цар Калоян. В двора на църквата прозвуча текстът от Асеневата колона.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов произнесе своето празнично слово:
" - Уважаеми великотърновци и посетители,
Отново е 22 март. Отново камбаните в цяло Велико Търново звънят с възвишен ек. Празник е - за нашия прочут град, за великотърновци, за всички българи.
Така е още от далечната 1879 година, когато в сакралната черква „ Свети Четиридесет мъченици “ нашите предшественици за първи път празнуват този празничен ден, насочат молитва към небесните настойници, отдават респект към благодетелите на Старата столица. Днес в двора на този храм, пред нас като че ли възкръсва обликът на царя победител – Иван Асен II, който през 1230 година кара цяла Европа да приказва с поклонение за България и Търновград. Край Клокотница българският държател побеждава не кого да е, а самия Теодор Комнин, счел себе си за правоприемник на византийските императори.
В чест на тази славна победа през днешния ден Велико Търново чества. Но чества и българският дух. И в никакъв случай не би трябвало да забравяме тази славна страница от нашата история.
След паметното стълкновение Българското царство е велика мощ в Средновековна Европа. А Търновград се извисява като водещ държавнически, политически, боен, нравствен и културен център на Стария континент. Наричан е трети Рим и втори Константинопол. Този авторитет свидетелства както за държавническото великолепие на България и нейната тогавашна столица, по този начин и за голямата роля на нашата страна и народ за развиването на славянската, на европейската просвета, нематериалност и цивилизация.
Но борбата при Клокотница води до същинско национално обединяване на всички български земи и по тази причина е измежду най-звездните мигове в цялата ни история. Символ на всичко това е храмът „ Свети Четиридесет мъченици “. Тук в едно се сплотяват Първото българско царство, за чиито времена ни припомнят колоните на Крум и Омуртаг, Втората българска страна и модерна България. Тук клетва пред Бога поставят депутатите от Учредителното заседание, а също и първият български княз, тук е провъзгласена Независимостта на България.
Още преди 140 години празникът на Велико Търново надвишава чисто градското си измерение, с цел да бъде през днешния ден ден на българското великолепие, на мощния български дух, на българщината. Така го е възприемал нашият народ и след Освобождението, и в идващите десетилетия.
Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи формален статут на историческа и духовна столица на България. И имаме вяра, че даването това самопризнание, което ще бъде мощна демонстрация на национална отговорност и държавническа мъдрост, е единствено въпрос на време.
Благодаря ви, великотърновци, че възпитавате децата в дух на родолюбие, учите ги да опазват нашите обичаи и традиции, да познават и почитат историческите събития, славните ни предшественици и техните каузи, да обичат Велико Търново и България.
Благодаря на хората на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общественост, на бизнеса и неправителствените организации. Благодаря на всички, които са ангажирани с културните и публични събития във Велико Търново! Заради вас Търновград остава вечно в сърцата на стотици хиляди българи и чужденци.
22 март ни задължава да погледнем обратно към историята, да открием заветите на славните българи и героите от предишното, само че и да надникнем в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, по този начин и ни пита накъде отиваме и какво вършим за бъдещето?
Нека бъдем почтени наследници на българските царе, на духовните водачи на нашия народ, на възрожденците и строителите на държавността. Нека с дейностите си покажем, че мислим за нашия град и страна, за младежите – дано те бъдат над сянката на ежедневното злободневие.
Още от времето на цар Иван Асен II Търново значи национално обединяване, великолепие и популярност, родолюбие. Нека вървим дружно напред, водени от едничката цел – положителното бъдеще пред нашия град и нашите деца. Нека не се поддаваме на политически операции. Нека опазваме и предаваме на бъдещите генерации тези полезности, които сме наследили от нашите предшественици. Нека бъдем мощни духом и да имаме религия в нашата черква. Винаги, когато сме имали сложни моменти, сме се уповавали на православната ни религия.
Нека всеки ден работим по този начин, че за Велико Търново да се приказва с положително в България и отвън рамките й. Историята ни задължава да го създадем. Нека Бог бъде с всички нас.
Честит празник! “
След тържественото слово бяха осветени знамената и отслужен благослов за здраве.

Празничната стратегия продължи с шествие с портретите на благодетелите на града.

Шествието стартира от църквата „ Св. 40 мъченици” до постройката на община Велико Търново, където се организира празничен обред за издигане на знамената.
От 20,00 ч. следва аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “ и тържествена заря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР