Празникът на Покрова на Пресвета Богородица. Хайде на крилете на

...
Празникът на Покрова на Пресвета Богородица. Хайде на крилете на
Коментари Харесай

Две красиви имена черпят днес! Честваме празника на Покрова на Пресвета Богородица

Празникът на Покрова на Пресвета Богородица. Хайде на крилете на въображението да се пренесем за малко в предишното. Да отидем в Константинопол. През тези дни вярата на християните е била доста мощна. Тяхна наслада са били молитвите, постът, бдението. Докато през днешния ден, в светското ни общество, с настъпването на нощта хората в огромните градове бързат за нощните клубове, от които не им дава сърце да си тръгнат. Всяка вечер развлекателните заведения са пълни… А службата на Господа? Ако през днешния ден на свечеряване някой се качи в камбанарията и удари камбаната, с цел да повика хората на нощно бдение, тогава мнозина ще се мръщят и ще стачкуват!

На противоположната страна са хората от тази отминала ера. Тези, които са живели в Крепостта, са били набожен народ. Както към този момент споделих, те са обичали, постили, молили са се, правили са нощни бдения. Тяхната наслада е била Църквата. Часове наред са прекарвали в храмовете, взели участие са в богослуженията, с песнопенията си са възхвалявали Господа. Носели са в себе си Божията обич!

Една вечер в една прелестна черква във Влахерна по това време е имало бдение. Там се събирал доста народ. Часовете се изнизвали, само че никой не си тръгвал. Бдението прехвърляло среднощ и продължавало до сутринта. „ Хвалете Го, слънце и луно, хвалете Го, всички блестящи звезди. Хвалете Го, висини на небесата и води, които сте по-високо от небесата… зверове и всеки добитък, влечуги и птици крилати… момци и девойки, старци и деца, всяко дихание да хвали Господа…”, пеят всички дружно. Сълзи шапки от очите на християните. Това били горещи сълзи. И в едно такова християнско заседание по какъв начин да не стане знамение? И чудото се случило.

Между християните, които в онази нощ били на бдението в църквата във Влахерна, бил и свети Андрей Юродиви, който мнозина смятали за вманиачен, побъркан, тъй като хората не можели да схванат невероятното му държание в възхвала на Господа. И по този начин, в църквата бил и свети Андрей, дружно със своя правилен възпитаник Епифаний. В един миг св. Андрей имал привидение, обхванато в светлина. Видял Пресвета Богородица да се рее във въздуха, да свети като слънце и да се моли.

– Виждаш ли? – попитал св. Андрей ученика си Епифаний.

– Да, виждам и се дивя – дал отговор той.

След това Божията майка слязла на земята и разпростряла своя покров над молещия се народ. В този миг покровът почнал да свети с прелестна светлина. Имал отражения като че ли бил от кехлибар. След това Пресвета Богородица почнала да се издига към небето. И колкото по-високо се издигала, толкоз по-малко се виждала блестящата й светлина.

Това било привидение, което се случило, с цел да укрепи вярващите в Константинопол в битката им против нашествието на сарацините. Тогава вярващият народ получил небесна помощ, само че и за в бъдеще ще получава помощта и закрилата на Пресвета Богородица.

На този ден имен ден честват: Анани, Анания
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР