Празникът на мъжките рожби, който се отбелязва у нас на

...
Празникът на мъжките рожби, който се отбелязва у нас на
Коментари Харесай

Защо празнуваме Петльовден?

Празникът на мъжките чеда, който се отбелязва у нас на 2 февруари, води началото си от епохата на турското иго. Свързан е със събирането на най-тежкият налог - кръвния.

 

 Петльовден Шумен dariknews.bg, Деян Герговски
С кръв от петли, българските фамилии белязвали портите си, с цел да заблудят турските управляващи, че от техните домове към този момент са взети момчета за еничари.
Този празник е с районно разпространяване.Чества се в източно-българската етническа територия - от Одринско и Лозенградско до Добруджа.
И до през днешния ден Петльовден се чества като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.-->
 
 Петльовден Шумен dariknews.bg, Деян Герговски
Още от есента се дефинира един петел за " татко " и различен наименуван за Петльовден.
Петелът - курбан се принася от майката на момчето. С  кръвта му се опръсква прага на къщата и се поставя кръстен знак на челото на момчето - за здраве. На момчето се дава да се допре до острието на ножа.

Жените, които нямат мъжка рожба, също честват на този ден, само че си носят петела в къща с момче - там да им го заколят, като имат вяра, че по този начин ще се снабдят с момче да продължи рода им.
 
 Петльовден в Шумен dariknews.bg

По традиция на този ден не се допира нищо остро - нож, секира, ножица, куки.
Вярва се, че по този начин децата няма да се родят с белези и ще са здрави. Единственият монумент на петела е в с. Голица, Варненско.
 Петльовден Шумен dariknews.bg, Деян Герговски

Историята на празника Петльовден бе пресъздадена от клуб " Традиция " -Шумен.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР