Празникът на Калоферската дантела в Калофер, който тази година се

...
Празникът на Калоферската дантела в Калофер, който тази година се
Коментари Харесай

Празникът на Калоферската дантела събира плетачки от цялата страна

Празникът на Калоферската дантела в Калофер, който тази година се организира за 20 път, събира плетачки от цялата страна. Юбилейното издание, по думите на уредника Антоанета Първанова, ще продължи три дни, от 15 до 17 август, и ще покаже както достоверни модели от началото на 20 век, по този начин и произведения с вплетени модерни авторски претекстове. Днес Калофер отваря порти за плетачките на совалковата дантела от цяла България, които ще творят дружно до 14 август и чиито творби ще бъдат показани в специфична галерия.

Този поминък е привнесен у нас след Освобождението от чужбина, само че за доста малко време е станал главен занаят на калоферските дами и е оказал помощ за възраждането на китния подбалкански град, споделя пред Българска телеграфна агенция Първанова. По технология Калоферската дантела произлиза от Брюкселската дантела, която се развива и претворява в своеобразно българско изкуство. Наричана е "бялата магия " и е едно от най-фините женски произведения, непокътнато до през днешния ден, акцентира Антоанета Първанова.
Това, което я прави неповторима и друга от Брюкселската дантела са моделите, които локалните плетачки основават, употребявайки нови детайли, с което тя придобива собствен жанр, безапелационна е организаторката на празника. Плете се с дървени дребни совалки върху цилиндър, като броят на совалките може да бъде 5, 10, само че може да стигне и няколко стотин, според от модела.

Сред първите, които стартират да работят дантелата, е Донка Шипкова, която е изпратена да учи в Рисувалното учебно заведение в София, напомня Първанова. Там калоферското момиче съумява единствено за две години да се научи да плете Брюкселска дантела, само че поради вкарването на нови и неповторими претекстове, тя е изкарана като независимо изкуство.

В Калофер Шипкова основава първото и само в България дантелно учебно заведение, което съществува под друга форма до края на 40-те години на предишния век. С времето дантелата се доразвива и обогатява и като поминък се предава от майка на щерка, от баба на внучка. Навремето дантелата се е употребила в бита като декорация на дома, само че през днешния ден е типично произведение на изкуството. Някога са се изработвали покривки за маса и легло, украси за възглавници, карета и тишлайфери, гоблени, украшения на кърпи, само че в по-новото време тя към този момент е част от облеклата на калоферката под най-различна форма.

Калоферската дантела се плете с доста тънки конци в светли тонове - бяло и екрю, като към този момент се употребяват и конци от ламе.

По време на празника за феновете на това изкуство ще има демонстрации и базар на дантела, както и опция всеки клиент да опита по какъв начин се получава "бялата магия ", за което обаче, по думите на Антоанета Първанова човек би трябвало да има вродено възприятие за това.

Идеята на уредниците да съберат плетачки от цялата страна е да се сътвори опция за обмяна на опит на разнообразни техники, като задачата е да се намерят най-близките до истинската плетка.

Официално празникът ще бъде открит с тържествена литургия в храма "Св. Богородица " на 15 август, където в 10.30 часа ще бъде отслужен и водосвет за здраве и разцвет на жителите на Калофер. Веднага по-късно ще бъде открита галерия на творби от дантела, направени по време на кръжока, в който са взели участие девойки на друга възраст, занимаващи се с това изкуство от две години.

Ще има и галерия на калоферския художник Илия Янакиев, чието творчество е повлияно от калоферската дантела, която той влага в доста свои картини. Ще бъдат експонирани и предмети от калоферска дантела на старите майсторки, като всяка една дантела ще бъде придружена с житейската история на своя създател.

"Бялата магия " е театър, отдаден напълно на калоферската дантела, чийто създател Иван Колев работи в Националния музей "Христо Ботев ". Спектакълът се осъществя напълно със средства, набрани посредством невиждана акция измежду жителите на Калофер. Произведения на дантеленото изкуство ще покаже Елгина Величкова, която е част от формалната група "СедянкаТа ", където се занимават с дантела и национални шевици.

В обособена галерия уредниците ще проследят историята на калоферската дантела, като измежду експонатите ще могат да се видят предмети, благосъстоятелност на царския двор, измежду които и цели рокли.

"Пътят на дантелата " ще бъде и мотото на полемика, в която ще вземат участие преподаватели и откриватели на това изкуство, прибавя Антоанета Първанова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР