Празникът на дрипавата баница в село Върбица, област Велико Търново,

Празникът на дрипавата баница в село Върбица, област Велико Търново, ...

Анкета обяви празника на дрипавата баница в село Върбица за най-любимия кулинарен фестивал на България.


Празникът на дрипавата баница в село Върбица, област Велико Търново, е Най-любимият кулинарен фестивал на България. Фестивалът спечели допитването сред публиката в интернет, организирано от платформата "Фестивалите на България" – Festivali.eu, с общо 3513 гласа. Само 4 гласа по-малко – 3509, получи класираният на второ място – Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест, като надпреварата беше изключително напрегната до последните минути на гласуването. 

Допитването се проведе във Фейсбук страницата на платформата – www.facebook.com/Kulinarnite.Festivali, като за по-малко от месец (от 4 март 2020 г. до крайния срок – 23:00 ч. на 28 март 2020 г.) в него се включиха над 10 хиляди души. Освен да гласуват, потребителите имаха възможността и да добавят допълнителни предложения за фестивали. Единственото условие беше кулинарните празници да бъдат с фокус върху традиционните български храни и ястия и това да се вижда ясно и от тяхното наименование. След първоначално публикуваните от организаторите 5 предложения, броят на кулинарните фестивали, съревноваващи се в анкетата, достигна 46. 

Сред най-любимите кулинарни фестивали на България според гласуването на публиката се наредиха още МКФФ "Банатски вкусотии – традициите на моето село" – с. Асеново, Фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремска софра" – с. Бабово, и Фестивал на пълнената чушка – гр. Левски. 

"Изключително щастливи сме, че популярността на анкетата надхвърли в пъти нашите очаквания, а самата идея получи огромно одобрение и подкрепа", коментира Стоян Стоянов, инициатор на Кулинарните фестивали на България. "Интересът към нея показва, че тези фестивали представляват нещо изключително значимо за местните общности. Те се явяват емблема, с която се идентифицират населени места и цели региони. Това, което тези локални събития въплъщават, има огромен смисъл – те създават усещане за единство, обединяват, и освен това – превръщат опазването на традициите в обща мисия", допълни той.  

Победителят в конкурса за най-любим кулинарен фестивал на България получава парична награда в размер на 200 лв., предоставена от Кулинарните фестивали на България, както и рекламна и медийна кампания на стойност 500 лв. и заснемане и излъчване на филм за фестивала на стойност 1000 лв., предоставени от партньори на конкурса. 

Източник: econ.bg