Празникът на българските студентите възниква през 1902 г., като патронен

...
Празникът на българските студентите възниква през 1902 г., като патронен
Коментари Харесай

Честит празник на всички български студенти

Празникът на българските студентите поражда през 1902 година, като патронен празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето учебно заведение.

Първоначално се е чествал на 25 ноември - денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който обичайно се смята за настойник на българското висше обучение.

На 31 март 1916 година българската администрация минава към Григорианския календар.

Понеже Българската православна черква продължава да употребява Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се празнува на 8 декември.

Празнуването е анулирано след 1944 година и е сменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

Години по-късно, през 1962 година, празнуването на 8 декември е възобновено.

За неучебен ден е разгласен от 1994 година Така празникът стартира да се радва на огромен интерес от страна на студентите.

Той нормално се употребява от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които вземат участие студенти от един поток или група. В част от случаите за „ Осми декември “ се провеждат няколкодневни излети в курорти отвън града на съответното висше учебно заведение.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР