Празникът на 22 септември е свързан с един от най-важните

...
Празникът на 22 септември е свързан с един от най-важните
Коментари Харесай

Манифестът! Да живее свободна и независима България!

Празникът на 22 септември е обвързван с един от най-важните документи в историята на българската държавност - Манифестът, с който княз Фердинанд афишира Независимостта на България. Именно след прочитането на този Фердинанд става цар на българите.
Манифестът, направен в духа на средновековните златопечатни грамоти, е индикативен за смисъла, което страната отдава на своите документи.
Буквите са със златно покритие, има остарели плетеници, които са с флорални детайли, които доста наподобяват тогавашните текстове. И това е концепцията - да се показва последователност сред остарялото Българско царство и в този момент оповестеното след 1908 година Царство България.

Художественият план на Манифеста е поръчан едвам откакто Независимостта е приета от Великите сили. Струва скъпо за своето време или 6000 златни лв.. Впечатляващите изображения с значимите дати от нашата история и печатите на 8 настоящи министерства са дело на художника Хралапми Тачев. А създател на думите, след които Третото българското царство става равноправно на другите европейски нации - министър-председателят Александър Малинов. В черновата на текста личат и поправките на цар Фердинад.

Интересен е моментът, в който владетелят вижда за първи път Манифеста.

Правителството взема решение да изненада цар Фединанд, отивайки на посещаване при него в Царска Бистрица и нормално към връх Мусала. Когато стигат на върха, това тук е извънредно мощно и прочувствено, се изважда сандъчето с Манифеста и върху един гранитен камък се разстила този Манифест и негово величество поставя подписа си, дружно с министрите, горе високо в планината.

Днес документът се съхранява в Централния държавен списък и рядко се демонстрира пред жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР