Празникът, който тържествено отбелязваме в този ден, е особено скъп

...
Празникът, който тържествено отбелязваме в този ден, е особено скъп
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Днешните будители работят, за да ни има като народ |

Празникът, който тържествено означаваме в този ден, е изключително безценен за паметта ни като православен народ. Празник на неугасимия православен български дух, който е даруваното ни от Бога и съхранявано от нашите предшественици притежание, поръчител и залог за пребъдването ни през вековете. 

Това съобщи патриарх Неофит в послание към българския народ за Деня на националните будители.

В словото му се споделя: 

Днес ние заслужено отдаваме почитта си на всички носители на този дух, на всички тези, които с живота и с делата си са отдавали своя дял в хилядолетната наша битка за устояване и пребъдване като народ със лично духовно и културно лице, измежду цялото разнообразие на света, в който живеем.

Честването на националните будители е тясно обвързвано с Православната ни черква и в това има бездънен смисъл и символно значение, защото построяването на актуалния ни образ стартира с Покръстването ни в далечното девето столетие, с цел да продължи през вековете, надграждайки върху положената в миналото духовна основа. Всепризнат факт е, че съхраняването си като народ, изключително в години и епохи на тежки тествания, изискуем на нашата православна религия и на светата ни Църква, която постоянно е била грижовна майка и кърмилница на своите духовни рожби, възпитавайки в тях беззаветна обич към Бога и нашето земно родно място, пренасяйки през вековете българската нематериалност и словесност, обичаи и просвета. Всепризнато е още, че в ново време, в дългите и тягостни епохи на двойно подчиняване – духовно и политическо, нашето славно Възраждане стартира с делото на един духовник, преподобния Паисий, с цел да продължи в трудовете на най-просветлените наши духовници и книжовници, рожби на светата Църква и на православния ни народ.

Делото на нашите будители продължава и през днешния ден. И през днешния ден неуморни труженици на духовността и книжовността старателно бдят за будността на българския дух, трудейки се на равнищата на българската култура и просвета, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни прародители. Нека ценим техния безрезервен труд, да го почитаме и да им спомагаме съгласно силите и опциите си, защото те работят не за себе си, а за всички нас – с цел да ни има като народ, с цел да я има България.

В този ярък и празничен ден цялата наша любов и поклонение, дружно с молитвите на Православната ни черква са за всички тях. Бог да ги пази и въодушевява!

Честит и блажен празник!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР