Празникът Богоявление (Йордановден) ще бъде отбелязан в цялата страна с

...
Празникът Богоявление (Йордановден) ще бъде отбелязан в цялата страна с
Коментари Харесай

Освещаване на бойните знамена и спасяване на кръста в цялата страна

Празникът Богоявление (Йордановден) ще бъде маркиран в цялата страна с празнични литургии, освещаване на бойните флагове и с обред по избавяне на кръста. Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската войска. Смелчаци ще вадят кръста за Богоявление от Варна до Лондон. В морската ни столица Варненският и Великопреславският митрополит и наместник ръководител на БПЦ Кирил ще хвърли Разпятието в морето от боен катер.

Водосветът в София ще се организира пред Паметника на Незнайния боец в наличието на президента и висш главнокомандващ на Българската войска Росен Плевнелиев. Освещаването ще бъде водено от Знеполския свещеник Йоан. Във водосвета ще вземат участие бойните флагове на Националната гвардейска част, Военна академия „ Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 11-ти пехотен Сливенски полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-ти пехотен Драгомански полк, 6-ти пехотен Търновски полк и 30-ти пехотен Шейновски полк.

Викарият на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ свещеник Антоний заяви, че и тази година в Берлин всички православни имигранти - българи, гърци и румънци, ще се съберат край брега на река Шпрее за хвърлянето на кръста. След това ще има и взаимни литургии. Същият обред ще се извърши и в пристанището на португалската столица Лисабон, както и на всички места, където има български църкви. В Рим обредът ще бъде във фонтана "Ди Треви " пред църквата "Св. св. Викентий и Анастасий " от архимандрит Климент.

В Балчик от храм „ Св.Георги Победоносец” в 11.00 часа ще тръгне литийно шествие към пристана пред площад „ Кап. Георги Радков”. По традиция тъкмо по обяд в морето ще бъде хвърлен богоявленският кръст, за който се чака да скочат десетина смелчаци.

Честванията за Йордановден в Бургас ще стартират още от 8.30 часа в храм „ Св. Богородица “, където Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия. Благославянето на бойните флагове от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще стартират от 11.00 часа на площад „ Атанас Сиреков “ (пред Община Бургас). В 11.30 часа ще тръгне литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват огромна част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „ Александровска “ – ул. „ Богориди “ – ул. „ Цар Симеон I” – Централен плаж. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.

Във Варна тържествената Богоявленска литургия ще стартира в 8.30 часа в катедралния храм „ Свето Успение Богородично”. В 10.00 часа на площад „ Св. св. Кирил и Методий” ще се извърши боен обред за благославяне на военните елементи и техните бойни флагове. Половин час по-късно от катедралния храм ще тръгне шествие по бул. „ Княз Борис І”, бул. „ Сливница”, Морската градина, Алеята на възрожденците. В 10.50 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина във връзка годишнина от рождението на поета-революционер. В 11.30 часа от Буна 1 ще бъде осъществен обред с хвърлянето на кръста в морето.

Във Видин християнският празник Богоявление обичайно ще бъде маркиран със Света литургия в катедралия храм „ Св. вмчк. Димитър Соунски. Тя ще стартира в 9.00 часа и ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. В 10.30 часа ще потегли литийно шествие от катедралния храм през площад „ Бдинци “ и Крайдунавския парк, до плажа при крепостта „ Баба Вида”. Следва церемониален Богоявленски водосвет, а в 11.20 часа Видинският епископ ще хвърли кръста във водите на Дунав. Този, който извади Богоявленския кръст от водите на реката, ще получи парична премия в размер на 100 лева, обезпечена от Община Видин. Поощрения ще има и за останалите участници. Наградите ще бъдат връчени от кмета на Видин Герго Гергов.

В Карлово празникът ще стартира със света литургия в 9.00 часа в църквата „ Св. Николай”. В 9.30 часа на площад „ Васил Левски” ще бъдат осветени бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно - патриотични организации. В 10.00 часа от Желязковия мост ще се организира ритуалното мятане на кръста в реката.

В Силистра от 9.30 часа ще бъде отслужена Архиерейска Златоустова Света литургия и популярен Богоявленски водосвет, отслужени от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий в катедралния храм „ Св.св. Петър и Павел “ град Силистра. На службата ще участва кметът на Община Силистра доктор Юлиян Найденов, дружно с неговия екип, след което ще се включат в литийно шествие и мятане на Светия кръст във водите на река Дунав. По традиция шествието ще тръгне от храма в 11.00 часа, водено от градския духов оркестър.

В Смолян за Йордановден света литургия ще бъде отслужена от 9.00 часа в храм „ Св. Висарион Смоленски”. Службата ще води Архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В 10.30 часа пред храма архимандрит Висарион ще освети Бойното знаме на 101-ви алпийски батальон, Знамето на Трети охраняем взвод, взел участие в задача в Афганистан, и Знамето на 21 пехотен Средногорски полк – избавител на Родопите по време на Балканската война през 1912 година В 11.00 часа ще потегли Литийно шествие до моста на р. Черна при Спортната зала, където ще се извърши обред по мятане на кръста.

За поредна година в Созопол смелчаци ще премерят сили в обичайния обред по избавяне на Светия кръст от студените морски води във връзка огромния християнски празник Йордановден - Богоявление. В града по традиция участниците в ритуала са ергени. Очакванията на уредниците от община Созопол е за рекорден брой участници заради огромния интерес към празника. Общината е осигурила награден фонд за всички искащи да вземат участие в ритуала. Честванията за Йордановден ще стартират в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „ Св. Георги Победоносец”. В 10.30 часа стартира литийното шествие за избавяне на Светия кръст. От 11.00 часа е началото на обичайния обред, като участниците в него ще бъдат благословени от отец Иван. Смелчаците, които желаят да вземат присъединяване в конкуренцията, би трябвало да имат навършени 16 години. Записване ще се прави и през днешния ден до 10.00 часа на централния плаж против показване на персонална карта. На място ще им бъде осъществен медицински обзор.

Традиционен Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в Стара Загора. Ритуалът ще стартира в 12.00 часа в Парк „ Езерото”, където ще бъдат осветени бойните флагове на военни формирования от Старозагорския гарнион- 24150 – Стара Загора, 44200 – Стара Загора и 24620 – с. Свобода.

Празникът в Шабла ще стартира с Богоявленска литургия в 9.00 часа в храм „ Св. Харалампий”. В 11.00 часа в региона на къмпинг „ Шабла” ще бъде хвърлен богоявленският кръст. Час по-късно същият обред ще се състои и на морския бряг край село Крапец. В 13.00 часа на Зенитния полигон в Шабла ще се състои боен обред за освещаване на бойното знаме.

В Ямбол богоявленският обред за благославяне на войнските флагове ще стартира в 11.30 часа пред храма „ Свети Николай Чудотворец”. Веднага след ритуала стартира литийното шествие до моста на Тунджа на входа на градския парк, където ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката.
* * *
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди борбата при Ахелой през 917 година. До рухването на България под османско господство преди всяка борба, която води българската армия, се прави водосвет. След Освобождението тази традиция е възобновена от първия боен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните флагове и знамена е възобновен през 1993 година Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна черква в епархията, след прочитане на молитвата „ За триумф на народа”, ръси със светена вода за здраве и триумфи представителни елементи на Българската войска и нейните бойни флагове.

Очаквайте в БЛИЦ TV: БОГОЯВЛЕНИЕ В СОФИЯ И В СТРАНАТА!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР