Празник на габровския шоколад се провежда на 22, 23 и

...
Празник на габровския шоколад се провежда на 22, 23 и
Коментари Харесай

Празник на габровския шоколад събира гости в музей „Етър“

Празник на „ габровския шоколад ” се организира на 22, 23 и 24 септември в Етнографски музей навън „ Етър “. Инициативата е отдадена на Европейска година на културното завещание.
 pestil  pestil2
Ще бъде показано произвеждане на пестил, прочут като „ габровски шоколад “.
„ Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави плодове, измиват се добре и се поставят в бакърена тава. Налива се вода до равнището на сливите и се подклажда огън. Като стартират да се пукат, се бъркат с бъркало. След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено решето, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите “, изясняват етнографите.

Те допълват, че се употребяват гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата примес веднъж, толкоз дебело, едвам не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се по този начин в продължение на 2-3 и повече дни, според от времето, с цел да изсъхне и се втърди субстанцията. По същия метод се поливат още няколко пъти. Зависи от това какъв брой пълен желае да бъде пестилът производителят. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на изсъхнало и проветриво място.

„ Текстът с подробното изложение на старинната технология е записан при теренни изследвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 година Съхранява се в Научния списък на ЕМО „ Етър ”, разясняват музейни уредници.
По време на празникът ще бъде направена проява на правене на мармалад от сини сливи. Във фурната до Мотковото кафене и Шекерджийницата ще се оферират пестил и обичайни храни от сини сливи и други плодове. Предвидени са опознавателни игри за деца и възрастни и музикална стратегия с присъединяване на Танцов отбор „ Трявна ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР