Празник е! Почитаме паметта на светите апостоли от 70-те. Това

...
Празник е! Почитаме паметта на светите апостоли от 70-те. Това
Коментари Харесай

Празник е! Почитаме паметта на светите апостоли от 70-те


Празник е! Почитаме паметта на светите апостоли от 70-те. Това са Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник. На 30 юли почитаме паметта на светите апостоли от 70-те – Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник.
Свети Сила бил евреин и един от седемдесетте
апостоли на Иисус Христос. През 49 година дружно с Юда Варсава е пратен в Антиохия от Апостолския събор като гарант на деятел Павел, с цел да предадат решенията на събора. Оттам Сила потегля дружно с деятел Павел при второто му проповедническо пътешестване и го съпровожда през Мала Азия, Тракия, Македония и Ахайя. Апостолът го загатва в посланията си до църквите в Солун и Коринт.
Пътуването било доста сполучливо,
само че и прекомерно рисково за живота на Христовите проповедници, както се вижда от книга Деяния апостолски, когато те са в град Филипи (северно от днешния град Кавала).

Вероятно Сила е бил един от писарите на посланията на деятел Павел. Който, заради компликации със зрението, е предпочитал да диктува текстовете си. По-късно Сила проповядва самичък Христовото обучение, управлява и църквата в Коринт като свещеник.
Личността на свети Силуан
(или Силван) е незадоволително изяснена от църковната история.

Той е упоменат в обособени Павлови послания, някои от античните отци обаче считат, че това е латинизирана форма на еврейското име Сила и Силуан е сътрудникът на Павел Сила.

Преданието го числи към 70-те апостоли, само че в календара на някои православни църкви на днешния ден се изписва „ Свети Силуан, който се назовава и Сила “.
В този ден се уважава паметта още
и на апостолите от 70-те – Крискент, Епенет и Андроник.

И тримата са упоменати в посланията на деятел Павел като негови усърдни сътрудници по време на проповедта му в страните на северното Средиземноморие, в това число в Рим. Само за Крискент има непокътнати сведения, че е бил свещеник в Галатия в края на I век. Но всички те са посветили живота си на разпространяването на Христовата религия и по тази причина се почитат от Църквата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР