Празничното откриване на Международния музикален фестивал Варненско лято 2019 ще

...
Празничното откриване на Международния музикален фестивал Варненско лято 2019 ще
Коментари Харесай

Празничното откриване на Варненско лято 2019 ще има звезден блясък

 Празничното разкриване на Международния музикален фестивал " Варненско лято " 2019 ще има звезден искра. На 23 юни Бенямин Шмид - един от най-всестранните модерни цигулари - ще излезе на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Цигулковият виртуоз от Залцбург ще свири с Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров. Концертът ще стартира в 20 ч. и ще бъде записан от Българска национална телевизия. По традиция първо ще прозвучи Рапсодия " Вардар “ от Панчо Владигеров – музикалната емблема на фестивала – знак на непокътнатата традиция, водеща началото си от създателите на първия български фестивал.

Бенямин Шмид ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а в осъществяване на Варненската филхармония ценителите ще чуят и балетната сюита " Благородно привидение “ на Паул Хиндемит, въодушевена от фреските на Джото, пресъздаващи живота на Свети Франциск в базиликата " Санта Кроче “ във Флоренция. Маестро Георги Димитров, скъп от познавачите за своята изключителна харизматичност и уместност към стила на създателите, ще дирижира Варненския оркестър след поредност от адмирирани концерти със Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония.

Звездата на откриването - Бенямин Шмид, е определян от рецензията като един от най-всестранните модерни цигулари – брилянтен и в класиката, и в джаз интерпретациите, музикант с впечатляваща характерност и необятен репертоар. Неговата кариера се изстрелва в звездна орбита през 2001 година, когато извършва версията на Фриц Крайслер на Цигулковия концерт №1 от Паганини под диригентството на Валери Гергиев на концерт, излъчен в над 60 страни и публикуван на CD и DVD от Deutsche Grammophon. Паметен остава и концертът, с който през 2004 година Шмид и Виенската филхармония откриват Залцбургския фестивал. Той е артист-ин-резидънс в Casa da Música в Порто, като извършва всички концерти за цигулка от Моцарт. Натоварената му стратегия включва изяви с оркестри като Австралийски камерен оркестър и Израелски камерен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, оркестрите в Торонто, Санкт Петербург, Неапол, а също Джаз оркестъра на Неаполската филхармония.

" Бенямин Шмид е един от най-интересните цигулари на нашето време - споделя артистичният шеф на фестивала проф. Марио Хосен. - Неговият ослепителен интерпретационен почерк е потвърден в голям репертоар и звукозаписи, включващи произведения от барока до импровизацията в джаза. Цигуларят, взаимно с огромния диригент и легенда в актуалната българската музика маестро Георги Димитров, могат да сътворят чудеса на сцената. "

Билети за концерта: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-opening

Пълната стратегия на ММФ " Варненско лято “ 2019 можете да видите в уеб страницата на фестивала: www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР