Празнично шествие и концерт спектакъл са част от събитията, с

...
Празнично шествие и концерт спектакъл са част от събитията, с
Коментари Харесай

Читалището в Бяла Слатина чества 130-годишен юбилей

Празнично шествие и концерт театър са част от събитията, с които читалището в Бяла Слатина отбелязва своя 130-годишен празник през днешния ден. 
" НЧ " Развитие-1892 " се състои от три огромни блока. Културният дом прилича едно малко НДК. За локалните е знак на топлото огнище, откъдето се популяризира просвета и култура. Културното средище е сцена за изява на разбъркан каменен хор, балетен и гимнастически състав, група за съвременни танци, танцов и мажоретен състав, детска вокална група и други Библиотеката към читалището съдържа към 80 000 тома литература ", изясни Светлина Берова, секретар на читалището.
" Днес нашият храм на духовността и родолюбието се намира в културния дом. Читалищният комплекс, който е открит 1984 година благодарение на Цола Драгойчева, която на времето беше министър, е издигнат този огромен читалищен комплекс, той се състои от 3 огромни блока и в действителност прилича едно малко НДК. Библиотеката е една от най-големите в региона, през годините са излизали вестници като " Тръбач ", " Белослатински новини ", " Белослатинска поща ", " Белослатинска глас ". Поддържаме един добър разговор с локалните институции и органи на ръководство. И сме един информативен, добър център за просвета и креативна активност. ", сподели тя.
" Юбилеят е извънредно важен и ще се трансформира в същински празник за хората от белослатинския край. За задачата е планувана пъстра и с голям брой събития стратегия ", означи Светлина Берова.
" От 18 ч. ще се съберем на площада пред общината, където с празнично шествие, огласено с глашатаи, с барабанчик, с духов оркестър, поканили сме духовия оркестър на Вършец и техните мажоретки. Тържествено ще преминем през основната улица, на три прекъсвания ще огласяме този церемониален миг за нашия град и ще спрем пред читалището, където пред паметната плоча ще поднесем цветя в символ на благодарност към българските белослатински рожби, съдействали за културата на този град. Празничен водосвет ще отслужи отец Тодор - ръководител на църковното настоятелство, наш другар, той ще направи празничния водосвет за здраве и благополучие на читалището, дейците и жителите на Бяла Слатина.
В театралния салон от 18.40 ч. ще стартира концерт-спектакъл, където сме поканили посетители от региона, от общинските читалища, Исторически музей, Архиви-Враца, ръководител на Съюза на националните читалища, до президентството.
Очакваме дружно да създадем празника магически. В концерт-спектакъла ще вземат участие всички сформира от читалището, готвим специфичен театър и с това ще приключим тази светла годишнина ", добави тя.
Като част от програмата за отбелязване на юбилея денем е открита галерия на школата по изобразяване и приложно изкуство, а пред читалището е засадено дърво.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР