Празничен ритуал събра брациговци и гости на площад Вълев бунар“в

...
Празничен ритуал събра брациговци и гости на площад Вълев бунар“в
Коментари Харесай

Увековечиха в паметник брациговските дюлгери

Празничен обред събра брациговци и посетители на площад " Вълев кладенец “в града. Поводът бе откриването на новия монумент на брациговските майстори строители. Чрез възстановка се пресъздаде посрещането на майсторите строители от гурбет. Да участват на тържествената гала бяха пристигнали доста жители и посетители на града. За историята и развиването на брациговската архитектурно-строителна школа приказва в словото си директорката на градския исторически музей Екатерина Дамянова.

Паметникът е построен със съдействието на Община Брацигово. Средствата са обезпечени от Брациговското културно-просветно сдружение „ Васил Петлешков “ - Пловдив, с ръководител Данаил Търпоманов. Основната фигура се издига на централно място и е висока 3.30 см. Завършекът съставлява железна сфера, в която са позиционирани знаците на строителството - пергел и метър. Проектът е концепция на Ангел Батаклиев, направен е от арх. Росен Богданов, а реализирането е дело на компаниите “Скала-2000 “ ООД, “Братя Пашкулеви “ ООД, локалните майстори Христо Тошков и Младен Кръстев. Сферата със знаците е дело на инж. Христо Грозданов.

Венци и цветя в символ на респект и поклонение пред паметта на брациговските дюлгери бяха поднесени от кмета на Община Брацигово Петко Петков и ръководителя на Общинския съвет Надежда Казакова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР