Празненства и сълзи след финала на Световното първенство по футбол

...
Празненства и сълзи след финала на Световното първенство по футбол
Коментари Харесай

Сблъсъци във Франция след празненствата за световната титла

Празненства и сълзи след финала на Световното състезание по футбол в Русия, приключило с победа на Франция над Хърватия. Айфеловата кула беше осветена в цветовете на националния байрак на Франция в чест на успеха на националния тим по футбол на Мондиал 2018. Във френската столица обаче се стигна и до конфликти.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Thibault Camus
Франция се трансформира в гигантска дискотека след успеха на националите на финала на Световното състезание по футбол. Кметът на Париж Ан Идалго взе решение Айфеловата кула да бъде осветена в цветовете на френския трибагреник - синьо, бяло и алено, с цел да бъде отпразнувана историческата победа на Мондиал 2018. По този метод бяха осветени също Триумфалната арка и двореца на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното заседание. Край Айфеловата кула и Триумфалната арка прогърмяха празнични салюти.

От " фен-зоната " на Айфеловата кула и " Шанз-Елизе " до централните площади на Лил, Лион, Страсбург или Марсилия, на стадиона в Бордо или площадите на селата, милиони французи изригнаха от наслада след последния съдийски сигнал на финала, извоюван с 4 на 2 против Хърватия.

В Париж обаче се стигна до конфликти с полицията. Трийсетина младежи потрошиха витрините и разграбиха търговски комплекс на бул. " Шанз-Елизе ". Вандалите излизали от там с бутилки вино или шампанско в ръце и се снимали с телефоните си, преди полицията да успее да ги разпръсне благодарение на сълзотворен газ. Близо 4000 служители на реда и жандармеристи бяха мобилизирани в Париж по отношение на финала на Мондиала.

Същевременно дружно със сълзите поради загубата на националния си тим, хърватските почитатели също означиха с празненства достойното показване на футболистите във " почитател - зоната " в Загреб. Хърватите са горди и от извоюваната Златна топка за най-хубав състезател на шампионата от капитана Лука Модрич. Националите сигурно ще бъдат посрещнати вкъщи като герои. Министър-председателят Андрей Пленкович прикани работещите през днешния ден да изоставен работа по-рано, с цел да могат да се причислят към празненствата. Влаковите билети към Загреб ще бъдат с 50% понижение, с цел да могат хората от други градове да се придвижат към столицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР