Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително

...
Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително
Коментари Харесай

Здравословен съвет на деня : Повече праз, по-малко холестерол

Праз лукът е уважаван през годините от доста цивилизации, в това число и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като въплъщение на своята мистика и мощ.

За разлика от тях в Уелс са приели праза за собствен, като са го взаимствали и по този начин зеленчукът се е трансформирал в една от емблемите на Уелс.

Кой в миналото би предположил, че уелските бойци са носили праз лук на своите шапки в борбите, които са водили, с цел да ги разграничават от съперниците им. Мистерия е и фактът, че са избрали тъкмо този зарзават. Нещата, които изясняват този акт, е да вземем за пример, че праз лукът се е отглеждал през октомври, а точно тогава са се водили борбите.

Може би е съвпадане, само че праз лукът е един от няколкото зеленчука, които виреят в Уелс и през март. Много хора имат вяра, че това е по този начин заради обстоятелството, че Свети Давид е присъединил праз лука в своите пости, които са представлявали консумирането на самун, вода и билки.

Днес учените са потвърдили, че празът не е просто втори братовчед на лука. Те са разкрили доста потребни съставки, включващи се в него, както и в доста други зеленчуци от фамилията на лука - Алиум, в което попада и чесънът.

Ето и кои са те - проверете ги в нашата изложба ТУК

Към галерията

 праз лук
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР