Правозащитният орган на ОАД изисква защита за очевидния победител в изборите в Гватемала на фона на заговорни слухове

...
Комисията по правата на човека на Организацията на американските държави
Коментари Харесай

Комисията по правата на човека на Организацията на американските държави иска от Гватемала да предостави защита на Бернардо Аревало, победител в изборите в страната на 20 август, след като се появиха съобщения за възможен заговор за убийството му

От Асошиейтед прес, 24 август 2023 г., 18:22 Избори, след като се появиха съобщения за възможен заговор за убийството му.

Комисията каза в изявление от четвъртък, че има доклади за „поне един“ план за нараняване или убийство на Аревало и неговия съотборник Карин Ерера.

Правителството на Гватемала каза, че е предложило защита, а Аревало каза на журналисти в Гватемала, че координира с правителството мерките за защита.

Но комисията написа в изявление, че „въпреки това има загриженост относно информация за поне един възможен план за нападение върху живота и благосъстоянието“ на Аревало и Ерера.

„Поне три източника в правителството, които се считат за много надеждни, предупредиха за съществуването на заговор с кодово име „Колосио“, каза комисията, очевидно препратка до убийството през 1994 г. в Мексико на кандидата за президент от управляващата партия Луис Доналдо Колозио.

Гватемалците гласуваха за Аревало със съкрушителна победа на изборите на 20 август, но неговият опонент, бившата първа дама Сандра Торес, не призна, нито каза нищо по този въпрос. Резултатите от изборите не са сертифицирани, правна стъпка, необходима, за да може Аревало да стане президент.

Това не е единственият проблем: Главната прокуратура също продължава да разследва регистрацията на неговата партия Seed Movement и вече поиска веднъж съдия да я спре.

Arévalo's платформата за изкореняване на корупцията му спечели врагове сред политическия и икономически елит на Гватемала.

64-годишният син на бившия президент Хуан Хосе Аревало е роден в Уругвай, където баща му беше в изгнание след свалянето в преврат, подкрепен от ЦРУ през 1954 г., на неговия наследник президент Якобо Арбенс, когото САЩ видяха като заплаха по време на Студената война.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР