Правовата държава не е абстрактен принцип. Тя не е някаква

...
Правовата държава не е абстрактен принцип. Тя не е някаква
Коментари Харесай

Нерешимият проблем с главния прокурор и особеностите на правовата държава у нас


" Правовата страна " не е нереален принцип. Тя не е някаква " екстра " към демократичното ръководство, с която може да се разделим за да създадем икономии. Всъщност върховенството на правото (или по-точно неговата липса на моменти) може да се окаже основният фактор, който маргинализира България в Европейски Съюз и ѝ затваря вратата освен към Шенген, само че и към доста по-важната еврозона.

Общите настроения в Европейски Съюз са, че страните, които не съблюдават върховенството на правото, би трябвало да бъдат подложени на по-строги форми на мониторинг и санкциониране от досегашните: неотдавна Европейска комисия излезе със специфичен програмен документ в тази посока. Срещу две страни от нашия район – Полша и Унгария – текат процедури по член 7 от Договора за Европейски Съюз, които теоретично могат да приключат с ограничение на членските им права. Бюджетните правила на съюза са към този момент изменени, с цел да позволяват опция за ограничение финансирането на страни, в които правилата на правовата страна се нарушават. В една такава среда България не може да се надява на засилена и интензивна интеграция в ядрото на Европейски Съюз, в случай че не реши проблемите си във връзка с правовата страна.

А част от българския проблем е, че ръководещите не го признават: те избират да настояват, че Европейски Съюз ни дискриминира и не ни приема в Шенген и другите си клубове, макар че сме " изпълнили всички условия ".

Върховенство на правото при дребен веществен интерес

На извършения неотдавна Пловдивски стопански конгрес бележит български банкер сподели нещо показателно – българската правосъдна система работи относително добре при каузи с дребен веществен интерес. При огромните разногласия обаче системата блокира и дава съществени изкривявания. Делото за банкрута на КТБ може да служи като доказателство на тази теза. Пет години след затварянето на банката търсенето на наказателна отговорност за причинителите на " източването " на еквивалент на 5% от българския Брутният вътрешен продукт е още в начална фаза (а това източване накърни значително и обществените финанси посредством парите, изплатени от Гаранционния фонд). Нещо повече, делото се води на процедура единствено против Цветан Василев, най-тесния му кръг, двама регулатори от Българска народна банка и частни инспектори. Прави усещане неналичието на всяка съгласуваност с политици, макар че за всички е ясно какъв брой авторитетен измежду политическата класа беше Василев. " Влиятелен " дори е слаба дума за човек, за който се приказва, че в кабинета му е редено най-малко едно от държавните управления през последните 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР