Правото на самоопределение и самоизразяване е безспорно в Европа в

...
Правото на самоопределение и самоизразяване е безспорно в Европа в
Коментари Харесай

Плашат ни с край на приятелството с Македония

Правото на самоопределяне и самоизразяване е несъмнено в Европа в 21-и век. За да бъдат връзките сред две страни другарски, би трябвало да има взаимно ценене. Това е мъчно за реализиране и елементарно за разрушение, написа във Facebook външният министър на Северна Македония Никола Димитров.

Той взе отношение, откакто Българската академия на науките разгласи, че македонският е акцент на българския език.

Вчера министър председателят Зоран Заев към този момент се закани, че управляващите в страната ще реагират, защото въпросът е част от проблемите сред двете страни и Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Димитров написа още, че македонският език е един от южнославянските езици. Стандартният македонски език е публично кодифициран през май 1945 година въз основа на централните говорими форми на тогавашна Македония. Той е един от трите публични езика в някогашна Югославия и участва в Организация на обединените нации от 70-те години.

Македонският език има свое историческо развиване и е приет от интернационалната общественост от лингвисти. Историческият развой, който започнахме със прилежаща България допуска взаимното приемане, написа още той.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР