Правото на хората да избират по коя формула да се

...
Правото на хората да избират по коя формула да се
Коментари Харесай

Правото на хората да избират как да се определя пенсията им ще е временно

Правото на хората да избират по коя формула да се пенсионират ще е за избран временен интервал, сподели пред публицисти общественият министър Бисер Петков, предава Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че на този стадий не може да каже дали този временен интервал ще е три или пет години, зависи от плановете, които ще създадат специалистите. Всяко едно предложение би трябвало да бъде оценено като влияние, сподели още Бисер Петков.

До края на седмицата специалистите ще предложат законодателната смяна. Министърът акцентира, че се търси поддръжката на народните представители, с цел да може смяната да бъде гласувана допустимо най-скоро. В диалозите вземат участие специалистите на Национален осигурителен институт, обществените сътрудници, с цел да има решение, което се споделя от всички страни.

На този стадий има единодушие за това, че би трябвало да се даде опция на хората да изискат по своя преценка осигурителният приход от годините 1997 -2000 година да взе участие при пресмятане на самостоятелния коефициент. Отпадането на тези години е последната корекция, която беше направена през 2018 година при разискването на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване. Министърът напомни, че водещият мотив на предлагането от края на предходната година за отпадане на тези години от базата за пресмятане на самостоятелния коефициент беше настоящият към оня миг текст в КСО за отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019 година. Тъй като в интервала 1997 - 1999 година няма оптимален застрахователен приход, плановете на Национален осигурителен институт посочваха случаи на обезпечаване на доста високи приходи за къс интервал от време, сподели Бисер Петков. По думите му отпадането на тези години е било стъпка да се вкара един регулатор на пенсията, какъвто е оптималният застрахователен приход.

Към днешна дата обаче таванът на пенсиите продължава да работи, тъй че специалистите нямат терзание хората, които имат обезпечаване на високи приходи в този интервал, да изберат тяхното включване при пресмятане на самостоятелния коефициент.

Все още се дискутира дали такава опция за избор да се даде и за избор на три поредни години от последните петнайсет преди 1997 година. Това е поправката, направена през 2015 година и за която се даде отлагателен период до 2019 година. За нея имаше необятно публично разискване, готова е от Консултативния съвет по пенсионна промяна и е част от пакета ограничения, които поетапно влизат в действие, напомни министърът.

Бисер Петков още веднъж акцентира, че се приказва за бъдещи пенсии, по никакъв метод полемиката няма отношение към към този момент отпуснатите.

Министърът изясни за какво се постановат сегашните стъпки. Той уточни, че част от бъдещите пенсионери имат упования за избран размер на пенсиите си и правейки калкулации по новата формула, откриват, че новият планиран размер е по-малък. По думите му това са постоянно прогнози, които имат прочут риск от неточност. Той посочи, че това, че до този миг измененията във формулата бяха подкрепяни, е произтичало от обстоятелството, че за по-голяма част от пенсионерите отпадането на трите години от 1997 до 1999 година е удобно. Но след разбор на случаи, които демонстрират по-съществени отклонения, не можем да си позволим да ощетим бъдещи пенсионери и да ги излъжем в упованията за размер на пенсията, съобщи Бисер Петков.

" Допирът, смяната в пенсионната формула е като досег в действителност до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и обикновено е да бъдат толкоз чувствителни всички при смяна ", заключи министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР