Правото на ЕС не възпрепятства делото за конфискация на имуществото

...
Правото на ЕС не възпрепятства делото за конфискация на имуществото
Коментари Харесай

Евросъдът разреши на КПКОНПИ да конфискува имуществото на Цветан Василев

Правото на Европейски Съюз не попречва делото за конфискация на имуществото на някогашния притежател на КТБ Цветан Василев. Това следва от решение на Съда на Европейски Съюз по питане, отправено от Софийския градски съд.

Василев е притеглен като обвинен за това, че в интервала от декември 2011 година до 19 юни 2014 година е склонил други лица да присвоят от КТБ пари в размер на към 105 милиона евро. Наказателното делото е в правосъдна фаза и не е завършило с влезнала в действие присъда.

Същевременно Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество откри, че обвиненият и членове на неговото семейство са придобили имущество на забележителна стойност със средства, чийто генезис не може да бъде открит. По тази причина КПКНОПИ образува гражданско произвеждане пред Софийския цивилен съд за конфискуване на нелегално добитото имущество.

Този съд желае от Евросъда да откри дали правото на Европейски Съюз позволява правна уредба на страна членка, според която национална пълномощия постановява конфискация на нелегално добито имущество след произвеждане, което не зависи нито от определяне на закононарушение, нито от наказание на хипотетичните причинители на това закононарушение.

С решението си от през днешния ден Съдът на Европейски Съюз открива, че Рамковото решение по отношение на конфискация на имущество1 има за цел да задължи страните членки да вкарат общи минимални правила за конфискация на средства и доходи, свързани с закононарушения, предвид на улеснение на взаимното признание на решения за конфискация по наказателни каузи.

Рамковото решение не урежда конфискацията на средства и облаги от противозаконни действия, постановена от пълномощия на страна членка в хода на или след произвеждане, което не се отнася за определяне на едно или няколко закононарушения.

Съдът отбелязва, че висящото произвеждане по конфискация е гражданско произвеждане и че вътрешното право планува и режим на конфискация по наказателното право. Това произвеждане се концентрира единствено върху имуществото, за което се твърди, че е добито нелегално, и се организира без значение от вероятно наказателно произвеждане против хипотетичния причинител на закононарушенията, както и възможна присъда за него.

При тези условия Съдът установи, че решението, което Софийският градски съд би трябвало да постанови, не е по произвеждане, което се отнася за закононарушения, и не попада в обсега на Рамковото решение по отношение на конфискация на имущество.

По тази причина Евросъдът заключава, че позволява правна уредба на страна членка, според която национална пълномощия постановява конфискация на нелегално добито имущество след произвеждане, което не зависи нито от определяне на закононарушение, нито на още по-голямо съображение от наказание на хипотетичните причинители на това закононарушение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР