Правото измести психологията от първото място на най-желаните специалности в

...
Правото измести психологията от първото място на най-желаните специалности в
Коментари Харесай

Правото измести психологията като най-желана специалност в СУ

Правото измести логиката на психиката от първото място на най-желаните специалности в Софийския университет. Това излиза наяве от резултатите от първия стадий на класирането на кандидат-студентите в СУ за академичната 2020/2021 година, оповестени през днешния ден на уеб страницата на вуза.

10 664 са претендентите, подали документи за банкет в най-старото висше учебно заведение. На първо място измежду посочените от най-вече претенденти специалности е „ Право “ (редовна форма на обучение), която предходната година бе на трето място в желанията на кандидат-висшистите. На второ място е „ Психология “, която беше най-желана в последните 2-3 години. Третото място заема специалността „ Софтуерно инженерство “, което м.г. бе на 2-ро място. На идващите места претендентите са сложили специалностите „ Графичен дизайн “, „ Право “ (задочна форма на обучение), „ Предучилищна и начална учебна педагогика (задочна форма на обучение), „ Английска лингвистика “, „ Фармация “, „ Международни връзки “ и „ Медицина “.

Огромният интерес към правото може да се изясни с решението на СУ тази година да приема студенти в тази компетентност без изпити, а единствено с оценки от матурите. Кандидатстването в компетентност " Право " т.г. се реализира с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия триумф от дипломата за приблизително обучение.

5 696 са претендентите, признати на първия стадий на класирането в постоянна и задочна форма на образование, държавна поръчка и платена форма на образование, показват от СУ. След първото класиране са признати 63 лауреати и първенци на национални олимпиади и надпревари.

Класираните кандидат-студенти от първия стадий от 8 юли до 10 юли 2020 година в това число имат опция да се запишат в специалността, в която са класирани, като не вземат участие в идващите етапи; да потвърдят присъединяване във втория стадий на класиране, като подават диплома-оригинал за приблизително обучение и попълнят декларация за присъединяване в идващите стадии на класиране за по-предна мечтана специалност; или да не потвърдят или да не се запишат. В тези случаи те отпадат от всички класирания и губят добитите студентски права. Незаетите от тях места се попълнят на идващото класиране.

Класираните по първа мечтана компетентност претенденти би трябвало да се запишат на този стадий от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните от този стадий претенденти не подават декларация за присъединяване в класирането и не подават тапия за приблизително обучение, защото вземат участие автоматизирано в идващия стадий на класирането.

Записването се прави в отдел „ Студенти “ на факултета, в който претендентите са признати. С цел ограничение на заплахата от разпространяване на COVID-19 (коронавирус), записването на новоприетите студенти ще се прави по график за обособените факултети и график за Юридическия факултет. Всички нужни документи за записване би трябвало да бъдат попълнени авансово. Студентска брошура се закупува от книжарниците в Ректората и факултетите. Заплащането на семестриалните такси и таксата за електронна студентска карта става само по банков път с превод във всяка комерсиална банка по сметката на Софийския университет.

Вторият стадий на класиране ще се извърши на 14 юли 2020 година В него ще вземат участие потвърдилите от първия стадий претенденти, за които е допустимо прекласиране в по-предна мечтана компетентност, посочена в спортния картон, и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория стадий претенденти се прави от 15 до 17 юли 2020 година в това число. Непотвърдилите от второто класиране претенденти губят правото си за присъединяване в третото класиране, което е дефинитивно.

Третият стадий на класирането се прави на 21 юли 2020 година Срокът за записване е от 22 до 24 юли 2020 година в това число. Резултатите от това класиране са дефинитивни.

Актуална информация за кандидатстудентската акция може да бъде открита в уеб страницата на Софийския университет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР