„Правото, едното право представлява необяснима прелест за нашите млади и

...
„Правото, едното право представлява необяснима прелест за нашите млади и
Коментари Харесай

Пловдивската адвокатура стана на 120 години

„ Правото, едното право съставлява необяснима хубост за нашите млади и всичките желаят да станат час по-скоро доктори адвокати, които да ни съдят, да ораторствуват, да многоглаголствуват, да политикуват, само че никой не се взема решение да научи това точно, от което имаме най-голяма потребност... всичките просят, търсят, молят, домогват се да станат адвокати, та адвокати!... А би трябвало да знаем, че огромното количество юристи съставлява язва за една страна. " Ако не беше остарелият език, бихме могли да си помислим, че това е написано при започване на 90-те години на 20. век, когато правото и стопанската система си съперничеха в борбата за най-желана компетентност в университетите. Всъщност цитатът е от публикация на Иван Вазов, оповестена в пловдивския вестник „ Народний глас “ на 14 август 1881 година

Тя показва някои порочни практики в дейностите на първите юристи след Освобождението, които са били видяни и от други хора. На процедура тя дава началото на регулацията в специалността. В това отношение Пловдив още веднъж е напредничавият град модернист, тъй като точно тук е основан първият в страната Адвокатски съвет, предходник на днешната Адвокатска гилдия. А това е организация, която следи за спазването на етичните условия към адвокатската специалност и към която всеки неудовлетворен от определения от него бранител може да се обърне.

Датата на основаването на Пловдивския адвокатски съвет е 24 септември 1897 година. На 30 септември т. година 120-годишнината от събитието ще бъде маркирана тържествено. Адвокатският съвет в Пловдив е основан 17 дни преди софийския. „ Това не е инцидентно и е резултат от самоорганизирането на пловдивските юристи, които първи в страната осъзнават нуждата от предприемане на подобен значим ход “», написа в книгата,,Историята на Пловдивската адвокатура’’ юрист Янко Гочев. Изданието е отдадено на юбилея и е занимателен роман за миналите 120 години, основан на документи и фотоси.

До основаването на Адвокатския съвет през 1897 година пловдивските бранители са били „ приписани “ към Окръжния съд. След приемането на Закона за юристите от 1888 година обаче те се възползват от дадената им нормативна опция и се отделят организационно от съда. Приемат „ Правилник на адвокатското тяло при Пловдивския областен съд “ от 1898 година и си създават щемпел, непокътнат и до през днешния ден. Първият ръководител на Съвет на юристите е Георги Юруков.

Вдъхновител и създател на Закона за юристите е доктор Константин Стоилов, първият българин лекар по право. Той става първо министър на правораздаването, а по-късно и и министър-председател, години наред е част от редколегията на вестник " Марица ". Авторът на „ Строители на модерна България “ Симеон Радев го дефинира като най-европейския политик измежду съвременниците си.

С това име приносът на пловдивската адвокатура към ръководството на страната напълно не се изчерпва, тъй като двама пловдивски юристи в разнообразни интервали от време заемат поста държавен глава. Първият е Васил Коларов, който приключва право във Франция и адвокатства под тепетата от 1904 година Много години по-късно - след премахването на монархията в България с референдума от 1946 година, е определен за ръководител на Временното председателство на републиката и извършва функционалностите на държавен глава до приемането на конституцията от 1947-а.

Вторият е Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2001 година В книгата,,Историята на Пловдивската адвокатура’’ Янко Гочев изброява още доста имена - на пловдивския юрист и участник в националноосвободителното придвижване и в Съединението Иван Андонов, на проф. Стефан Бобчев - шеф на правораздаването на Източна Румелия 1884-1885 година и юрист в Пловдив от 1886 година Блестящ правист и оратор е и Никола Генадиев, който пръв полита с балон над Пловдив по време на Изложението през 1892 година Това напълно не е главният му принос към пловдивската адвокатура, тъй като негова е една от знаковите пледоарии в историята на българското правосъдие.

През 1897 година в Пловдив е убита млада унгарка, певица от софийските шантани, на име Анна Симон. Генадиев пази дъщерята на жертвата. В правосъдната зала съумява да възпроизведе даже писъците на убитата жена: „ Тоя вик на апел към Бога, тъй като дамата виждаше костеливите ръце на гибелта. Тоя зов на обезсърчение, тъй като дамата виждаше любовника си кървясъл. Тоя вик на смут, тъй като тя оставяше рожбата си беззащитна, осиротена от татко си. Тоя вик ми раздира гърлото и вика през моите уста: „ Правосъдие! Правосъдие! “. След тази тирада публиката се разплаква, а убийците са наказани на гибел и обесени.

Адвокат от Пловдив е и Недко Каблешков от видния български жанр Каблешкови - високо ерудиран правист, именуван Последния възрожденец.

Не на последно място Пловдивската гилдия излъчва и най-успешния пловдивски кмет - Божидар Здравков. По време на управението си той съумява да реши наболели от десетилетия проблеми на града като канализацията, водоснабдяването и озеленяването.

Днес в Пловдивската адвокатска гилдия членуват над 1220 души. Тържеството им на 30 септември ще стартира с показване на книга в Драматичния спектакъл, по-късно ще бъде засадено дърво пиния в градинката в подножието на Стария град. Коктейлът ще бъде в ресторанта на „ Санкт Петербург”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР