Правото да се съхранява и да се носи оръжие е

...
Правото да се съхранява и да се носи оръжие е
Коментари Харесай

Ето кои са трите държави в света, които разрешават на цивилни да притежават оръжие

Правото да се съхранява и да се носи оръжие е предпазено от Конституцията на Съединени американски щати. За страдание това право постоянно се употребява от неверните хора, по допустимо най-грешния метод. Прясното доказателство за това е нещастието, която сполетя малкото градче Ювалди в Тексас преди дни и потресе света. 

Изчисленията сочат, че американците имат съвсем половината от всички цивилни оръжия в света и на база на глава от популацията Съединени американски щати имат доста повече оръжия от всяка друга нация.

Много страни са залети с оръжия

Сред страните с най-вече огнестрелни оръжия са Сърбия, Йемен, Швейцария и Саудитска Арабия. Но има единствено три страни, които дават конституционно право на жителите си да имат и да носят оръжие. Това са Мексико, Гватемала и Съединените щати.

Втората корекция на Съединените щати въодушеви други страни по света да дават на своите жители правото да имат оръжие - в това число Боливия, Коста Рика, Колумбия, Хондурас, Никарагуа, Либерия, Гватемала, Мексико и Съединени американски щати. Всички тези страни, като се изключи Мексико, Съединени американски щати и Гватемала, обаче са отменили конституционното право за носене на оръжие, написа The New York Times.

Мексико

Мексиканското държавно управление е наложило непоколебим надзор върху цивилното владение на оръжие. Въпреки че мексиканците имат право да си купят оръжие, бюрократичните спънки, дългите забавяния и тесните ограничавания го вършат извънредно мъчно.

Член 10 от мексиканската конституция от 1857 година подсигурява, че " всеки човек има право да държи и да носи оръжие за своята сигурност и законна отбрана ". Но 60 години по-късно, през 1917 година, законодателството се трансформира поради кървавата гражданска война в Мексико.

По време на пренаписването на конституцията държавното управление сложило по-строги ограничавания върху правото да се купуват оръжия. Законът забранил на жителите да купуват огнестрелни оръжия, те били " непокътнати за потребление единствено от военните " и им забрани също по този начин да носят " оръжия в обитаеми места, без да съблюдават полицейските разпореждания ".

Днес мексиканците към момента имат право да купуват оръжия, само че би трябвало да се борят с неразбираем федерален закон, който дефинира " случаите, изискванията, условията и местата, в които ще бъде позволено носенето на оръжие ".

През 2012 година The New York Times заяви, че единствено членове на полицията или военните могат да купуват най-големите оръжия в Мексико, като полуавтоматични пушки.

" Разрешителните за револвер за отбрана на дома разрешават единствено закупуване на калибри не по-големи от 38 ", написа Times.

Може би най-голямото затруднение от всички е, че има единствено един магазин в цялата страна, където мексиканците могат да отидат да си купят оръжия, и той се намира в строго охранявана армейска база в Мексико Сити. Докато магазинът продава приблизително 38 оръжия дневно, се прави оценка, че 580 оръжия се внасят контрабандно в страната от Съединени американски щати всеки ден.

Гватемала

Подобно на Мексико, Гватемала позволява притежаването на оръжие, само че със съществени ограничавания. Правото на носене на оръжие е прието и регламентирано от член 38 от настоящата конституция, основана през 1985 година

" Признава се правото на владеене на оръжия за персонална приложимост, незабранено от закона, в мястото на обитаване ", се споделя в документа. " Няма да има обвързване за предаването им, с изключение на в случаите, разпоредени от способен арбитър.

Въпреки че на гватемалците не е позволено да имат изцяло автоматизирани оръжия, им е разрешено да купуват полуавтоматични оръжия, револвери, пушки и пушки, в случай че получат позволение. Все отново това може да бъде мъчно.

Например, хората, които желаят да закупят оръжие за задачите на частната защита, се нуждаят от утвърждение от държавното управление. Те също по този начин са лимитирани в това какъв брой муниции могат да имат и би трябвало да аплайват наново и да се квалифицират за лицензите си за огнестрелно оръжие на всеки една до три години, съгласно GunPolicy.org.

Лицензът също по този начин изисква доказателство, че претендентът има чисто полицейско досие, не страда от психологично заболяване и не е напуснал армията или полицията.

Въпреки рестриктивните мерки, оръжията са необятно налични в Гватемала. Всъщност страната има едно от най-високите равнища на владеене на оръжие на глава от популацията в Латинска Америка, съгласно Insight Crime. Същата организация означи също, че 75% от убийствата в Гватемала включват оръжие. През 2016 година столицата на Гватемала беше класирана на 9-то място по убийства в света.

Съединени американски щати

Въпреки че и Мексико, и Гватемала имат конституционно право да носят оръжие, САЩ  " играят " в лична лига, тъй като са единствената страна без никакви ограничавания за владение на оръжие в своята конституция.

Втората корекция гласи, че " правото на хората да съхраняват и носят оръжие, не би трябвало да бъде нарушавано ".

В продължение на близо 200 години, откогато тези думите били признати през 1791 година, се смяташе, че втората корекция се отнася до привилегиите, принадлежащи на военните, съгласно The New Yorker. Но от 70-те години на предишния век възгледът последователно се трансформирал, до момента в който не се затвърдил в решение на Върховния съд от 2008 година, съгласно което втората корекция в действителност дава на хората правото да носят оръжие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР