Православните християни в Украйна, Русия и няколко други държави празнуват

...
Православните християни в Украйна, Русия и няколко други държави празнуват
Коментари Харесай

Украйна посрещна Рождество под обстрели

Православните християни в Украйна, Русия и няколко други страни честват през днешния ден Коледа по остарял жанр. С рожденственската литургия в катедралния храм " Успение Богородично " на Киево-Печорската лавра означиха празника за първи път откогато Православната черква на Украйна прекъсна връзки с Московската патриаршия.

Още в първите часове на оповестеното от Русия 36-часово помирение в няколко елементи на Украйна още веднъж имаше сражения.

" Господи, градът ни беше толкоз хубав. Навсякъде имаше рози, цветя ", споделя Олга Василевна, жителка на Бахмут. Докато приказва, зад тила ѝ стартират обстрели.



Така стартира утрото на Рождество в Бахмут. В среднощ в петък Владимир Путин едностранно подреди на съветските войски да спрат обстрела за 36 часа, до момента в който приключат коледните празници. Но примирието се оказа нежно. Обстрел е имало още в Херсонска и Харковска област. Руското министерство на защитата е изрично, че Москва съблюдава прекратяването на огъня.

" Руските сили съблюдават оповестеното помирение, само че режимът в Киев продължава да нанася артилерийски обстрел против цивилни и позиции на нашата войска. Нашите войски отвърнаха на огъня и взеха превъзходство ", съобщи Игор Конашенков, представител на съветското министерство на защитата.

В празничното си послание, украинският президент Володимир Зеленски благодари на сънародниците си, че са по-обединени отвсякога.



" Живеем в необикновени времена и такива са и празниците ни. Трябва да нарушим някои обичаи, с цел да опазим други. На празници не трябва да носим тъмни или остарели облекла, с цел да предпазим дома си от беди. Но бедите пристигнаха в дома ни на 24 февруари. Вече не носим белите си облекла, а се борим против тъмни сили. Казват, че гостите би трябвало постоянно да се посрещат с грижа и внимание. Гостите, само че не и окупаторите. Казват, че не трябва да се шие, само че ние зашиваме своите униформи и бронежилетки, с цел да се борим със злото ", разяснява Зеленски.

Месеци откакто прекъсна връзки с Московската патриаршия и за първи път от 300 години, новата Православна черква на Украйна отслужи Рождественска литургия в катедралния храм " Успение Богородично " на Киево-Печорската лавра. Манастирът е издигнат през 11-ти век и е най-значимият за вярващите в страната.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

От своя страна съветският патриарх Кирил, който намерено поддържа войната в Украйна, упрекна Киев, че сее разкол сред православните християни.

" Вярваме, че всички тези демонски изкушения ще отминат. А след време мнозина ще си спомнят за тези жалки опити да се съсипе каноничната православна черква в Украйна с подигравка или просто с усмивка ", сподели той.



За първи път от няколко години съветският президент Путин посрещна Рождество не както нормално - на обществена работа измежду хиляди вярващи, а самичък - в катедралата " Благовещение " в двора на Кремъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР