Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни, т.нар. Месопусна неделя -

...
Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни, т.нар. Месопусна неделя -
Коментари Харесай

Днес е Месни заговезни, за последно ядем месо

Православните християни означават през днешния ден Месни Заговезни, така наречен Месопусна неделя - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят постоянно съответствува с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, обвързван с настъпващата пролет.
Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Седмицата след Месни Заговезни се назовава Сирница. През нея до идната неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всевъзможни млечни артикули и яйца. Тези две седмици са самобитна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в съвсем всички антични култури, като форма на пречистване от злото, като тестване на индивида вкопчил се в материалното, като превъзходство над желанията и пристрастеностите. Едно себеосъзнаване за постоян

ния ни блян, за мястото ни в духовното ни развиване. По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им блага: варена кокошка, ритуален самун и вино, през днешния ден най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни артикули софра. Наближават дните, в които веселбите са неразрешени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска лой (мас, краве масло), баница с месо. Именно на днешния ден архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще постави главния камък за възобновяване на Старото учебно заведение в смолянския кв. "Устово ".

Сградата е била в непосредствена непосредственост до църквата "Св. Николай Чудотворец ", издигната през 1862 година от родолюбиви прародители в най-трудното време на недостиг и иго. Навремето учебното заведение било главно за целия регион, в което се обучавали към 200 възпитаници. Но заради морална и техническа напреднала възраст постройката е била разрушена преди близо 13 година Оттогава до в този момент напъните за възобновяване на тази историческа неповторима постройка се увенчаха с триумф. След възобновяване на същото място учебното заведение ще резервира предназначението си на нравствен център. От епохи в историята на България Църква и учебно заведение са стожер на духовното ни процъфтяване и национално съзидание. От Архиерейското наместничество канят всички, които милеят за родното, да участват в неделя на ритуала с водосвет и полагане на главния камък от архимандрит Висарион.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар Трябва да се регистрирате, с цел да коментирате тази публикация. Ако към този момент имате регистрация влезте с вашите e-mail и ключова дума.

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА  Новини от през днешния ден [6] Новини от през вчерашния ден [16] « Февруари 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728 Актуални тематики Зима 2017/2018 година Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР