Православни празнуваха днес Коледа рамо до рамо с католиците в

...
Православни празнуваха днес Коледа рамо до рамо с католиците в
Коментари Харесай

Православни празнуваха днес Коледа в Киев заедно с католиците


Православни честваха през днешния ден Коледа един до друг с католиците в Киев, столицата на Украйна – две седмици преди нормалните за православните Рождествени тържества, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8687
Поначало на 25 декември в Украйна честват Рождество католиците и протестантите, а на 7 януари – вярващите от Украинската православна черква (УПЦ), от Православната черква на Украйна (ПЦУ) и от гръкокатолическата черква. През ноември ПЦУ за пръв път позволи на своето паство да означи Рождество на 25 декември – по григорианския календар, само че добави, че това не е наложително.

" Войната ни донесе толкоз страдания ", споделя Олга Станко, енориашка на една от църквите в градския център. " Не можем да останем под съветско въздействие ", прибавя тя. През последните седмици спорът засегна и религията.

Украйна – най-вече православна страна - е разграничена сред една черква - УПЦ, зависеща от Московската патриаршия, която през май поради експанзията на Москва скъса връзките си с Русия, и друга черква - ПЦУ - самостоятелна от съветско наставничество. Създадената през 2018 година, ПЦУ получи статут на автокефална черква от Константинополската патриаршия в Истанбул.

Според анкета от ноември 44 % от украинците декларират, че избират да честват Коледа на 25 декември, а не на 7 януари, дружно с православните  в Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР