Православната църквата отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски. Св. Константин

...
Православната църквата отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски. Св. Константин
Коментари Харесай

Православната църквата отбелязва Успение на св. Кирил Философ

Православната църквата отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски. Св. Константин – Кирил Философ умира през 869 година Тържествено е заровен в римската черква „ Сан Клементе ”.

Кирил Философ е български литератор, учредител на славянската книжовност и книжнина, деятел и първоучител, уредник на славянска култура и черква, герой за тяхното опазване и подсилване.

Константин (монашеско име Кирил, което приема малко преди гибелта си) получава образованието си в Магнаурската школа в Цариград, където преподават най-известните византийски учени (там е наименуван Философ).

Неговата огромна просвета и осведоменост, дарбата му да води разногласия по разнообразни теософски въпроси са повода да му бъдат предоставени значими политически задачи. През 851 година е изпратен при сарацините в Арабия, където води дебати с представителите на исляма, в които се откроява с полемична и ораторска заложба. През 858-859 година византийският император изпраща него и брат му Методий при хазарите с политическа и религиозна задача. В Херсон Константин има опция да поддържа връзка с съветски славяни и да учи техния език. През 861 година дружно с брат си Методий се завръщат в Цариград, само че скоро се насочат измежду западните славяни със своята Моравска задача (863 г.).

Владеещи добре езика на българските славяни, Константин-Кирил и Методий отиват във Великоморавия по молба на княз Ростислав, с цел да изградят там славянска черква със славянско свещенодействие на разбираем за народа език. Чрез тази задача се цели да се ограничи немското политическо, културно и църковно въздействие.

Според някои създатели точно за тази цел Константин-Кирил основава нова писменост, така наречен глаголица, като се преценява с потребностите на славяните да употребяват познатите им и публикувани латински и гръцки писмености. За основа взема гръцкото писмо и основава специфични знаци, които дават отговор на характерните звукове в славянския език. След това двамата братя превеждат на старобългарски език най-необходимите за богослужението книги.

Съществува и мнението, че писмеността е основана още през 855 година, както излиза по датировката в творбата „ За буквите ” на Черноризец Храбър (сп. така наречен „ Византийска епоха ”). В Моравия Константин Кирил мъдрец и Методий развиват усилена просветна активност, само че срещат и мощния отпор на немското духовенство. В Моравия при извънредно сложни условия братята работят към 3 години, след което вземат решение да заминат за Рим. По пътя вършат престой в славянското княжество Панония, където по това време ръководи Коцел, а във Венеция вземат присъединяване в църковен събор.

На събора Константин пази делото си пред триезичниците, като с ораторска заложба обосновава правото на славяните да имат книжовност на родния си език. В Рим братята идват през 867 година и слагат няколко претенции пред папа Адриан II: 1) да се позволи богослужението на славянски език при западните славяни; 2) техни възпитаници да бъдат ръкоположени за свещеници; 3) един от братята да бъде повдигнат за епископ; 4) Константин-Кирил и Методий да ръководят Моравската и Панонската черква без външна интервенция, като бъдат подчинени напряко на папата.

По стратегически съображения (да не попаднат западните славяни под въздействието на Византия) Адриан II удовлетворява настояванията, в римската черква „ Св. Петър ” е отслужена литургия на славянски език.

По това време (началото на 869 г.) Константин се разболява и малко преди гибелта си приема монашеското име Кирил. Неговото дело продължава Методий.

В България денят на Кирил и Методий се уважава като националния празник на 11 (24) май.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР