Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника

...
Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника
Коментари Харесай

Стотици се стекоха на храмовия празник на Тетевенския манастир „Св. пророк Илия“

Православната черква тържествено уважава всяка година на 20 юли празника на Свети оракул Илия – Илинден. По традиция, Тетевенският манастир,,Св. оракул Илия “ означи своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици поданици и посетители на община Тетевен пристигнаха в манастира, с цел да се помолят за здраве и благоденствие пред Св. Илия – единственият светец, съгласно Стария завет, обезсмъртен приживе посредством възнесение на небето на огнена каляска, непознал физическата гибел.

Патронът на Тетевенския манастир и страж на Тетевен е един от най-почитаните светци в Православната черква и в Католическата черква, включително и в юдаизма и в исляма, оповестиха от пресцентъра на Общината.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от с. Рибарица, в която се включи и църковния хор на тетевенската черква "Всях Светих ", участваха Кметът на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева и Председателят на Общински съвет Тетевен – Мария Стойчева, които бяха щастливи да видят осъществявания с огромни и дребни манастир.

Всички присъстващи бяха възхитени от образа на обителта – един от знаците на Тетевен, година след края на нейното цялостно възобновяване с европейски средства. През пролетта на 2019 година кметът на Община Тетевен, дружно с част от екипа на Община Тетевен, засади и рози в главните алеи в двора на манастира, както и червени сакъзчета по чардака на магерницата, за цветните градини на обителта се погрижиха още чиновници по озеленяването, а за непрекъснатата хубост – вуйна Невена, която стопанисва манастира.

В последните години тя посреща всички туристи, решили да посетят святото място и твърди, че откогато манастира е освежен, потокът на туристите не стихва, даже противоположното, непрекъснато се усилва, изключително в почивните дни.

В тази връзка, дни преди храмовия празник на обителта, Община Тетевен сложи в двора й и осведомителна табела на български и на британски език, представяща значимите и любопитни обстоятелства за манастира и историята на Тетевен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР