Православната църква празнува днес рождението на св. Йоан Кръстител. Тоя

...
Православната църква празнува днес рождението на св. Йоан Кръстител. Тоя
Коментари Харесай

Празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител

Православната черква чества през днешния ден рождението на св. Йоан Кръстител. Тоя ден народът ни назовава Еньовден. Семейството на св. Йоан било доста мощно вярващо в Бога. Баща му Захарий бил духовник. Майката на светеца се казвала Елисавета и била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица.
 
Семейството дълги години нямало чадо, само че не спирали да имат вяра и да се молят Бог да ги подари с детенце. Веднъж, до момента в който Захарий служел в храма, ангел Господен му се явил и му споделил: “Не пердах се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди наследник, и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш наслада и забавление, и мнозина ще се зарадват на раждането му, тъй като той ще бъде популярен пред Господа ”. И му предсказал също, че синът му ще стане популярен светец и ще върви и благовести за Изкупителя на човечеството. Захарий не повярвал на ангела, тъй като и той, и жена му към този момент били в преклонна възраст. Тогава ангелът му споделил, че до момента в който думите му не се осъществен и не се роди предсказаният наследник Йоан, ще онемее. Елисавета в действителност заченала и двамата съпрузи благодарили горещо на Бога.

На шестия месец от бременността на Елисавета, същият ангел благовестил за свръхестественото забременяване на Спасителя на света, Иисус Христос. Благата новина била обявена на св. Дева Мария. Като схванала за това знамение, светата Дева побързала да показа насладата си с братовчедка си Елисавета. И незабавно отишла при нея в град Хеврон. Тя влезнала в дома на духовник Захарий и поздравила Елисавета. Когато тя чула поздрава й, младенецът проиграл в утробата й. Тя се изпълнила с Дух Свети и извикала възторжено: “Благословена си ти сред дамите, и блажен е плодът на твоята вътрешност. И от кое място ми е това - да пристигна при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя привет доближи ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, тъй като ще се сбъдне казаното от Господа ”. Света Дева Мария незабавно схванала, че самичък Господ разкрил на Елисавета тайната, че Мария е определена да роди Спасителя на света. Три месеца останала светата Дева при братовчедка си Елисавета.

Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания наследник. На осмия ден трябвало да дадат име на детето и  всички считали, че той би трябвало да носи името на татко си. Но Елисавета споделила: “Не, а да се назова Йоан ”. Преданията описват, че тя научила името на своето дете по извънреден метод – самичък Бог й го разкрил. И това станало при поздрава на света Дева Мария. Тогава, когато й било разкрито и това, че Девата ще роди Спасителя на света.
Всичко предсказано за св. Йоан Кръстител се сбъднало, както се вижда от живота му. Той в действителност станал популярен човек, светец и предтеча на Иисус Христос.

На днешния ден храмов празник имат два манастира в Северозападна България - Градешкият манастир и Лопушанският манастир. И двата носят името на свети Йоан Кръстител. В манастира при село Градешница ще има архиерейска света литургия, която ще бъде отслужена от врачанския митрополит Григорий. Тържественото свещенодействие в новата черква в Лопушанския манастир ще бъде управлявано от белоградчишкия свещеник Поликарп. Началото на литургиите е в 9 часа и всички християни са поканени да вземат присъединяване в тях.

Според националните поверия, на днешния ден, рано сутринта, билките са най-лековити. По тематиката Врачанският митрополит Григорий ще отслужи молебен за възпитаници и учители
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР