Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в

...
Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в
Коментари Харесай

Днес е Цветница

Православната черква чества през днешния ден огромния Господски празник Вход Господен в Ерусалим, който се назовава още Цветница или Връбница. За католиците през днешния ден е Великден.
Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с маслинови и лаврови клончета. Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Ерусалим, където го посрещат вярващите с клончета от маслина и го популяризират като месиански цар с възгласи " Осанна ". Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Ерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и изцелява слепи и недъгави.
Денят на влизането на Христос в Ерусалим бележи началото на Страстната седмица.
На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клончета, които заменят палмовите клончета. След богослужението християните отнасят осветените върбови клончета в домовете си за здраве и предотвратяване от заболявания и зло. Вярва се, че осветената върба има защитна и възпроизвеждаща мощ, по тази причина тя се резервира цяла година пред домашната икона.
Народът назовава празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Според старите български традиции имен ден честват всички, носещи имена на цветя, растения, шубраци и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР