Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в

...
Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в
Коментари Харесай

За първи път в историята на Българската православна църква: Без върбови клонки на Цветница

Православната черква чества през днешния ден огромния Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се назовава още Цветница или Връбница. За първи път, обаче, в историята на Българската православна черква на Цветница няма да се раздават в храмовете върбови клончета и цветя, с цел да не докара това до увеличение на разпространяването на ковид, каквито опасения бяха изразени в обществото.

Това решение на Светия синод на БПЦ-БП заяви Ловчанският митрополит Гавриил след срещата в Синодалната палата на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод.

Министър-председателят Бойко Борисов разиска тогава с патриарха и с митрополитите какви ограничения би трябвало да се вземат, с цел да се подсигурява сигурността на вярващите на огромните християнски празници - Цветница и Великден. Митрополит Гавриил увери, че и полицията ще спомага, храмовете ще се почистват, а вярващите ще са със защитни маски и ще са на безвредно разстояние един от различен.

Премиерът Борисов сподели, че литургиите на Цветница и на Великден ще се излъчват онлайн по Българска национална телевизия и прикани в храмовете да отидат единствено тези вярващи, които имат животоспасяваща потребност да са там.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР