Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен,

...
Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен,
Коментари Харесай

Кръстовден е, какви са поверията и обичаите

Православната черква уважава църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, именуван от народа Кръстовден.

Светата православна черква прави поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По античен бит на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение, оповестява Дарик.

 
Според църковното предание Света Елена - майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил покрит от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с триумф. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се схванало, когато посредством допиране с един от тях бил възкресен неотдавна умрял човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в основната Йерусалимска черква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го " въздвижва " над главите на присъстващите. От това " въздвижение " получава своето име и празникът.
 
У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите.

В националните поверия се споделя, че против Кръстовден всички молебствия ще бъдат чути, тъй като в нощта против Кръстовден Господ слиза на земята и извършва всяко откровено предпочитание.
 
По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. На този ден най-възрастната жена в дома би трябвало да опече специфичен обреден хляб, наименуван кръстова пита, декориран с огромен кръст по средата. Народният празник е обвързван с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да стартира сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се " осветява " семето за посев. В някои региони на страната празникът е наименуван гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.

На 14 септември имен ден честват: Кръстьо, Кръстина, Кристина, Кристиан, Кънчо.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР