Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол

...
Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол
Коментари Харесай

Отбелязваме Андреевден

Православната черква уважава на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил извикан да тръгне след Христа. Имен ден честват Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и други. Името на Св. Андрей постоянно се среща в Евангелието. За него се загатва в описа за нахранването на народа с пет хляба. 

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Някъде се назовава Едреевден, тъй като се свързва с разбирането, че светлината в денонощието стартира да пораства – наедрява. На особена респект на този ден са младите булки, а точно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, така и булките да пълнеят с новите чеда. В националните традиции Андреевден символизира началото на зимата. Приготвят се ястия от фасул, леща, жито, булгур, царевица, ечемик, просо или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата би трябвало да опитат от тях, дава се даже и на домашните животни. На сутринта част от сварените зърна се хвърлят в комина, с цел да станат високи посевите. 

Според националното поверие Андреевден се назовава още и Мечкинден. Легендата споделя, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му споделил " Който тебе не чества, да го язди твоя кон ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР